2022. január 10., hétfő

Az ungvári kémkedési bűnügyre a rendőrség teljes fényt derített



(Megjelent: Ruszinszkói Magyar Hírlap, 1928.05.09.)

Letartóztatások Ruszinszkóban és Kassán.
Egy hivatásos nagystílű kém szenzációs vallomása.

Múlt számunkban rövidesen beszá­moltunk egy hírben, hogy az ungvá­ri rendőrség nagyszabású kémkedési ügyben folytat titkos nyomozást. A vizsgálat anyaga óriási munkát adott a politikai és bűnügyi apparátusnak, mely ez ügyben a mai nap folyamán a nyomozást befejezte és az ered­ményről értesítette az államügyész­séget.
A kémkedési bűnügy részleteiről Csolák rendőrtiszt informálta munka­társunkat, aki napok óta a legnagyobb körültekintéssel és eréllyel vezette le a nyomozást.
A bűnügy főhőse egy Némethy Ferencz nevezetű 24 éves nagykárolyi születésű, román állampolgár, aki napokkal ezelőtt szabadult ki az illavai fegyházból, ahol 3 évi börtönbüntetését töltötte ki egy kémkedési ügyből kifolyólag.
Némethy kiszabadulása alkalmával kérvénnyel fordult az ungvári rendőrigazgatósághoz, melyben kérte, hogy részére 10 napos tartózkodási engedélyt adjanak. A rendőrség ké­relmét nem teljesítette, de miután a román hatóságok kiadatási eljárással fordultak az ungvári rendőrséghez, Némethyt újból letartóztatták és Ungvárra szállították. Kihallgatása alkalmával szenzációs vallomást tett és
rengeteg Ruszinszkóban lakó egyént nevezett meg, akikkel ő állandóan összeköttetésben állott és kémkedéseiben segítségére voltak. Némethy Csehszlovákiában Váry Bé­la álnév alatt szerepelt, s a katonai hatóságokkal állott összeköttetésben. Kémszolgálatot teljesített Románia és Magyarország részére. Több kö­tetes vallomása során az ungvári rendőrség több ruszinszkói községbe autóval szállt ki és lefolytatta a nyo­mozást. Némethy adatai sok esetben nem tartalmaztak igazságot, leleple­zései azonban szenzációs részletekkel gyarapították a rendőrség ezirányú nyomozását.
Ungváron egy, Munkácson két, Kassán több letartóztatást esz­közöltek a kémkedési bűnügy­ben. Némethyt tegnap délben átkísérték a kassai ügyészségre, ahol a vád­anyagot feldolgozzák és a kassai vo­natkozású vallomása ügyében a nyo­mozást tovább folytatják.
Némethy saját bűnügyeit teljes részletességgel bevallotta, úgy, hogy Romániának csak újabb büntetésének kitöltése után adhatják ki.

A képen: A csehek által épített ungvári megyeháza 1939-ben.

Forrás: Fortepan.

 

Nincsenek megjegyzések: