2017. október 4., szerda

A bürokrácia visszavág



Megvallom őszintén, már a hideg futkos a hátamon, amikor azt hallom, hogy a kormány harcot hirdet a bürokrácia ellen, mert ezt a harcot mindig a bürokrácia nyeri meg.
Amikor tavaly kihirdették, hogy a lakóházak építése, bizonyos alapterület alatt, nem lesz engedélyköteles, már megvillant egy kis reménysugár. Aztán az építészek, a szakma azonnal sivalkodni kezdtek, amiben nyilván szerepet játszott, hogy jelentős részük az engedélyeztetésből és ellenőrzésből él.
A kormány nehéz helyzetbe került, mert nyilván a színfalak mögött is erős lobbizás folyt, másrészt viszont nem lehet ukmukfukk visszavonni egy rendeletet presztízsveszteség nélkül.
Ekkor hoztak egy másik rendeletet, melynek értelmében minden településnek meg kell alkotnia a településképi kézikönyvét, melyben lefektetik az építkezőkkel szembeni elvárásokat, lefotózzák a jellegzetes helyi épületeket, hogy a továbbiakban csak ilyeneket lehessen építeni. Erre pénzt is kaptak az önkormányzatok, ám mivel a kézikönyv összeállítását csak szakcégek végezhetik, ezt ki is kell fizetniük. Felmerül persze a kérdés, hogy egy szocreál kockaházakkal telerakott településen milyen jellegzetes épületeket fognak lefotózni. Meg aztán az is, hogy vajon mért a szakcégek kapják ezt a pénzt, amikor a települést egyáltalán nem ismerik, nyilván az önkormányzattól kapnak hozzá anyagot, ezt rakják össze, legfeljebb írnak hozzá egy előszót. De ez még mindig nem a bürokrácia győzelme, csak a hülyeségé.
Ezt követően az önkormányzatoknak alkalmazniuk kell egy szakembert (a hírek szerint erre pénzt nem kapnak), aki majd ellenőrzi, hogy a tervek megfelelnek-e a kézikönyvbe foglaltaknak. Tehát míg korábban az illetékes építési osztályon kellett engedélyeztetni a tervet, most az építkezés befejezése után ugyanott csak be kell jelenteni, viszont a helyi önkormányzatnál mégiscsak engedélyeztetni kell. Azaz, eddig egy hivatalba kellett menni, most már kettőbe, és fizetünk még egy embert.
A bürokrácia úgy visszavágott, hogy a fal adta a másikat!

Nincsenek megjegyzések: