2017. december 4., hétfő

Munkács magyarsága tüntetett a cseh rendőrség ellen



(Megjelent, Nyírvidék, 1923.június 22.)
Munkács, június 18. Alkalmi tudósítónktól.

Munkács városában június 17-én vásárnap olyan esemény játszódott le, amely, élénken jellemző a felvidéki lakosság hangulatára. A város lakossága heves tüntetésben fordult a cseh rendőrség ellen. A  tüntetés oka köznapi esemény, de a túlfeszített idegeknek elég egy kis jelentékeny história is a kirobbanásra. Egy-egy leomló kavics lavinát gördített már útjára s a megszállott területen mindinkább adva van az indulatoknak Etnához hasonló kitörése.
Maga az eset a következő: Egy munkácsi suszter vasárnap reggel szorgalmasan kalapálgatott műhelyében. Egy cseh rendőr meghallotta a szokatlan időben való kopácsolást s a magyar mesteruramat kurtán-furcsán felszólította, hogy hagyja abba a vasárnapi munkát. A mester elmondotta, tudja, hogy az egyház vasárnap tiltja a szolgai munkát, " de ő most nem másnak dolgozik”, hanem a saját cipőjét. Siet vele, mert mint vallásos ember még ma templomba akar menni. A cseh rendőr nem hagyta annyiban a dolgot.
Segítségért sietett és hat társával visszatérve letartóztatta és bekísérte az ellenkező magyart.
A köztiszteletben álló iparost a templomba készülő sokaság sorfala között vezették a rendőrségre a cseh fogdmegek. A néptömeg felzúdult az erőszakosság láttára és fenyegetően követelte a mester szabadon bocsátását. A cseh rendőrök nem engedtek. Erre hat tekintélyes munkácsi polgár autóra ült és Ungvárra ment, ahol a zsupántól követelte a letartóztatott szabadon bocsátását és egyszersmind a gyűlölt rendőrfőnök elmozdítását. — A cseh zsupán látta, hogy az ügy fenyegetőén komoly és intézkedett a letartóztatott magyar szabadlábra helyezése érdekében, de a rendőrfőnök elmozdításáról hallani sem akart. Erre a munkácsiak autója Kassára vette útját, hogy a felsőbb hatóságnál tegyen lépést a magyarok követelése ügyében.
Ez az esemény igazolja, hogy a Felvidék magyarsága most már nem tűri az erőszakosságot és végsőkig megy, ha valakit igazságtalanul üldöznek a cseh beköltözöttek.


Nincsenek megjegyzések: