2020. október 4., vasárnap

Kétszáz évvel ezelőtt égették el az utolsó boszorkányokat Beregszászon

                                                                                                         

1730-ban Ungváron is volt egy boszorkányper

(Megjelent: Kárpátalja, 1935.10.07)


Most, hogy szó van Beregszász város történetének megírásáról, bizonyára érdekes fejezet lesz, amely a beregszászi boszorkánypöröket tárgyalja.
Valami sok szégyenkezni valója nincs a mai műveit világnak a boszorkányégetés ellen, hiszen abban az időben legalább tudatlanok voltak az emberek, míg most, a felvilágosodottság korszakában, Európa közepén — könyveket ítélnek máglyahalálra.
Szent István is szót emelt már a boszorkányüldözések еllen, Könyves Kálmán pedig egyenesen kimondotta, hogy „boszorkányok, amelyek nincsenek, ítélet alá ne vonassanak”. Persze, már akkor is hiába volt egy okos ember a buta tömeggel szemben és így esett, hogy továbbra is vígan égették a boszorkányokat. Természetesen az égetésnél nem a boszorkány volt víg. Írott bizonyíték van arról, hogy Ungváron 1730-ban megégettek egy boszorkányt, törvényes eljárással és Beregszászba pedig 1736-ban ítélték máglyahalálra Gaál Mihályné és Tóth Borbála kisdobronyi asszonyokat. Annak most lesz kétszáz éve. A beregszászi törvényszék akkori ügyésze nemes és nemzetes Sebbey György volt, míg a védelmet nemes ifjú Izsák István látta el. Sajnos nem tehetett sokat védencéért, mert a boszorkánypörökben mindig elég „szavahihető” tanú akadt, akiknek hajmeresztő vallomásai elegendők voltak embertársuk elvesztéséhez. A nevezetes boszorkányégetés meg is történt ezúttal is, mindössze annyi kegyelmet gyakorolt a bíróság, miszerint megengedte, hogy élőbb lefejezzék az elítélteket és csak azután vessék testüket máglyára. Az ítéletet 1736 febr. 27-én hozták és néhány napra rá végre is hajtották.

A kép illusztráció.(Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések: