2020. november 28., szombat

127 RUSZIN KÖZSÉG KÉRTE VISSZACSATOLÁSÁT

 (Megjelent: Esti Kurir, 1938.12.06.)  



Munkács, december 5.
A Kárpátalját beutazó magyar és külföldi újságírókból álló csoport vasárnap délben Ungvárról Munkácsra, a honfoglaló Árpád első pihentető városába érkezett, ahol a fellobogózott utcákon nagy embertömeg várta az újságírókat hozó gépkocsisort.
Villásreggeli után, amelyen R. Vozáry Aladár miniszteri biztos köszöntötte az újságírókat, a Verecke felé vezető országúthoz autózott az újságírócsoport, hogy megtekintse Munkács sajátságos határviszonyait. Az újságírók kimentek a határt jelző sorompóhoz, amelynek másik oldala már cseh terület. A túlsó sorompónál sok ember gyülekezett, hogy lássa a magyar területre érkezett külföldi vendégeket.
A határ egy másik pontjánál a csehek fasorompói éppen a temető előtt húzódnak, úgy hogy a halottakat csak a legszűkebb rokonság kísérheti a sírhoz, mert másokat a katonaság nem enged át a temetőbe. Az újságírócsoport jelenlétében haladt át a határon egy temetési menet, amelynek kevésszámú résztvevőjét a csehek átengedték, de a gyászolókat vivő kocsiknak a határnál meg kellett fordulniuk.
Megtekintették az újságírók a határt Várkulcsnál is, ahol a falu egyes házai még magyarok, a többi cseh, majd úgy vonul a határ, hogy az országút baloldalán húzódó falurész magyar terület.
A határ bejárása során a határszéli lakosoktól hallani, hogy szombaton a cseh határőrség úgynevezett beszélgetési engedélyt adott egy munkácsi lakosnak, amikor azonban ez a semleges övezetben a cseh területről átjött emberrel beszélgetni kezdett, két cseh rendőr át akarta hurcolni és csak a határőrök erélyes közbelépésére engedték el a cseh rendőrök a magyar embert.
A munkácsi temetőnél a cseh őrszemek a temető legszebb fejfáival tüzelnek. Minthogy igen sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy halottaikat kikísérjék a temetőbe, a város megnyitotta a húsz éve lezárt régi katolikus temetőt. A sírlátogatást a cseh területre eső temetőben a csehek nem engedik meg.
Az újságírók megtekintették a történelmi nevezetességű munkácsi várat is, amelynek berendezését a csehek a magyar honvédség bevonulása előtt vagy elszállították, vagy lerombolták.
Délután hat órakor a munkácsi városháza nagytermében ünnepély volt, amelyen a magyarok és a ruszinok nevében köszöntötték az újságírócsoportot. Megjelent az ünnepségen tizenhat csehországi ruszin község képviselője is, akik az elmúlt éjszaka szöktek át a határon Munkácsra. Vozáry Aladár miniszteri biztos beszédet mondott, amelyben bejelentette, hogy november 2-a és 10-e között 127 ruszin község bírája személyesen jelent meg a község pecsétjével a munkácsi városháza nagytermében és kérte a községek Magyarországhoz való csatolását.
Az ünnepség alatt a város lakossága nagy tömegben gyűlt össze a városháza előtti téren és a rossz idő ellenére mind fokozódó számban tüntetett Horthy Miklós kormányzó, a baráti államok, Hitler kancellár, Mussolini miniszterelnök és Beck külügyminiszter mellett.
Az újságírók végül megjelentek a városháza erkélyén és megköszönték a lakosságnak a páratlanul meleg ünneplést.

A képen: a munkácsi vár (1939.)

Forrás. Fortepan



Nincsenek megjegyzések: