2020. december 3., csütörtök

Megmérgezte magát a cár egykori testőrfőhadnagya, aki éjszakánként egy pesti mulatóban muzsikált

 (Megjelent: Esti Kurir,1927.01.05.)    


Romantikus szerelmi házasság az orosz testőrtiszt és a nagykanizsai cipész 16 éves leánya közt -- A fiatal asszony Szilveszter-éjjel adott életet második gyermekének


Az Ülés-utcai bérkaszárnya kis szobájában elsárgult fotográfiák és nagy csomó üres papírtokocska hever. Határkövei annak az útnak, amelyet Jajcovszky Vladimír befutott harmincöt esztendő alatt, apjának szentpétervári palotájától, a cári udvaron, a bukaresti állami operaházon, a nagykanizsai suszter házán keresztül a Rókus-kórház hírhedt huszonnyolcas kórterméig, ahova ma hajnalban életveszélyes mérgezéssel, haldokolva szállították a mentők.

 
A bukaresti operaház tagja
Jajcovszky Vladimír előkelő orosz nemesi család sarja. A háború kitörésekor a cári gárda legszebben dekorált tisztje volt. A kommunizmust megelőző forradalmak idején Szentpétervárott érte a nagy orosz átalakulás. Neki is menekülnie kellett. Bebarangolta a fehércsapatokkal egész Oroszországot, a lengyel határtól a japán tengerig. Szolgált Kolcsak tábornok seregében és részese volt a Denyikin-akciónak is. A legutolsó fehér ellenforradalmi szervezet felbomlása után barangolásai közben Romániába jutott, ahol először, mint kikötőmunkás kapott alkalmazást, majd a bukaresti opera tagja lett. Jajcovszky Vladimír ebben a jobbsorsában is nagyon visszavonult életet élt, minden idejét olvasással és muzsikálással töltötte. Románia után Magyarország következett, ahol végigmuzsikálva a nagyobb vidéki városokat, eljutott végül is Nagykanizsára.
Ez a város azután fordulópontot jelentett a muszka tiszt sorsában. Egy nagykanizsai kávéházban énekeit és muzsikált Jajcovszky főhadnagy és a város polgárai szívesen hallgatták. A szerelem itt beköszöntött hozzá. Egy nagykanizsai cipészmester tizenhat esztendős lányába, Horváth Erzsébetbe lett szerelmes és a magyar lány a mai napig nem is szakadt el a főhadnagytól.
Halálosan szerelmes lett Jajcovszky a tizenhatesztendős lányba, de Horváth Erzsébet is szívesen hallgatta az emigráns tiszt muzsikáját. A harmincöt éves férfi mindenáron meg akarta szerezni magának a tizenhat esztendős lányt. Amikor hirtelen el kellett hagynia Nagykanizsát, Horváth Erzsébet utána szökött Budapestre, ahol azután annak rendje- módja és törvényes formái szerint össze is házasodtak.
Jajcovszky Vladimírnak most már kettőjükről kellett gondoskodni. Éjt nappallá téve dolgozott, hogy fiatal feleségét ellássa mindennel. Imádta feleségét és imádta azt a kis szőke apróságot, aki egy esztendővel később megszületett.
Múltak az esztendők és a cár egykori testőrje, hogy keresetét növelje, tavasszal vidékre ment, mert ott előnyösebb szerződést kapott. A pénz pontosan az asszonyhoz érkezett.


„Feleségemet ne értesítsék..."
Jajcovszky Vladimír az ősszel hazaérkezett. És még visszavonultabb lett, csendesebb és mogorvább. Három nappal ezelőtt történt, hogy feleségét beszállították a Baross-utcai Bársony-klinikára, ahol Szilveszter éjszakáján
egészséges fiúgyermeknek adott életet.
Jajcovszky egy ízben meglátogatta a klinikán feleségét, többször azonban nem kereste fel és mikor a házbeliek gratuláltak az újdonsült apának, csak keserűen mosolygott és a fejét rázta.
Az éjszaka körülbelül három órakor érkezett haza munkájából. Lakásadónője hajnaltájban különös hörgésre lelt figyelmes, mely az emigrált orosz tiszt szobájából szivárgott ki. Benyitott hozzá és a hajnali szürkület piszkos világosságában
az ágyon habos szájjal fetrengve találta Jajcovszky Vladimírt, aki előtt a paplanon rengeteg fehér papírtokocska hevert. Az asszony azonnal fellármázta a házat, értesítették a mentőket, akik megállapították, hogy az életunt férfi nagy mennyiségű ismeretlen méreggel mérgezte meg magát és életveszélyes állapotban szállították be a Rókus-kórházba.
Mikor a mentők eltávoztak, a lakásadónő egy kis cédulát talált az éjjeli szekrényen:
„Feleségemet ne értesítsék. Ha meghalok, mondják azt neki, hogy a villamosról estem le. Most pedig azt, hogy fáj a lábam.”

 

A képen: II. Miklós, az utolsó orosz cár.

A fotó illusztráció.

Nincsenek megjegyzések: