2021. január 30., szombat

A kolera

 (Megjelent: Világ, 1919.09.09.)


A megfertőzött Tisza — Újabb megbetegedések — Ijedelem a fővárosban
Budapest, szeptember 8.
A kolera terjedéséről számoltak be a mai hírek, de megnyugtatásul azt is hozzák, hogy mindenfelé a legszigorúbb óvóintézkedésekkel igyekeznek a járványt elfojtani. A Latorcza, a Bodrog és egy darabon a Tisza vizét őrzik. Munkácson az egész hatóság talpon van, így talán még idején el lehet fojtani a továbbterjedést. Nagy riadalmat okozott néhány gyanús eset a fővárosban is, de később kiderült, hogy egyelőre megmenekültünk a veszedelmes szomszédságtól.

Hogy terem a kolera?
Munkács, szeptember 8.
(Saját tudósítónktól.) Koch Róbert, a berlini egyetem tudós orvosdoktora egy egész életet áldozott a kolerabacilus tanulmányozására, a koleravibrió felfedezésére és tenyésztésére. A nagy tudóst, ha már nem lenne az emberiség halottja, meghívnám Beregmegyébe és Munkácsra. Jöjjön el és nézze meg, hogy tenyésztjük itt mi a virgulabacilust. Nem zselatinban és üvegtubusban, hanem szabadon az udvarainkon és utcáinkon. Meglátná, hogy a mi módszerünk sokkal olcsóbb és ami fő, biztosabb. Itt, Munkácson, sokkal szebbek az egyes példányok, mint amilyen az ő tenyészete volt.
Ha végigjön velem professzor úr a Sugárúton, vagy a Főutcán, azt fogja találni, hogy Munkács sokkal szebb és rendesebb vidéki város, mint amilyen rossz a híre. Ez az impressziója azonban egyre halványabb lesz, amint Dankó-utcán át a Latorcza-utcába és a Latorcza-partra érünk.
A Latorcza-part mellett fekszik a munkácsi gettó. Szűk, összetöredezett utcák, egy- egy kis udvarban, több apró ház szétszórva, fabódék között. Mintha a modernül épített új városrészek súlya alatt a régi városrész összeroppant, összeszorult volna, az utcavonalak annyira össze-visszahajoltak s a házak úgy egymás hegyén-hátán.
Tanár úr, ön lenn volt Afrikában tanulmányozni a bacilusokat, nyugodt vagyok, hogy minden undor és félelem nélkül követ be az egyik — akármelyik — udvarba. Már az utcán messziről lehet érezni az állott pocsolyaszagot. Az udvarban minden kis ház kapuja előtt magas halom szemét. A trágyadombok között barnásszürke folyadék. Itt-ott egy döglött patkány, vagy macska. A napi szemetet az udvarra öntik, ott rothad és bűzlik. Ebben, azt hiszem, sokkal jobban tenyészik a kolera, mint a zselatinban. Az udvar végén düledező fabódék, melyek csak arra jók, hogy a piszok tövükön megvesse hátát. Óvintézkedésül esetleg három óriáskifli van mésszel a szemétdombokra rajzolva.
Menjünk keresztül az udvaron. Hátul egy fabódé klozettül szolgál. Emésztőgödörről szó sem lehet. Minek az. Pár lépésre folyik a Latorcza és mély medrébe lassan minden leérkezik.
Ha künn vágyunk a Latorcza-parton, szomorúság kell, hogy elfogjon. Hátunk mögött a kifordított utca fehér házfalai rendtelenül, mint egy menekülő hadsereg. A parton át a vízig bűzös kis folyókák. Mind a Latorczába ömlik. Ha más városon ilyen tiszta folyó sietne keresztül, akkor itt park lenne, fák, virágok és üdülő, sétáló emberek. Így azonban a Latorcza-parton nem szerelmespárok andalognak, hanem patkányok vertek tanyát. Ha eső jön, öt perc alatt minden piszok a Latorczában van, megfertőzve a benne fürdőket és a belőle ivókat, embert, állatot.
Dr. Blum Ödön közegészségügyi főfelügyelő, mikor ezt látta, lesújtó kritikát gyakorolt a város felett. A hatóságok sem hajlandók tovább tűrni ezt az állapotot, kell, hogy energikusabb rendszabályok jöjjenek. Ellenkező esetben a város, mely csinos, élénk kereskedelemmel bír és mely előtt az a jövő áll, hogy e vidék gazdasági és szellemi életének vezetnie legyen, minden évben tanyája marad a fertőző betegségeknek.
Értesülésem szerint a hatóság a piszkos Latorcza-parton energikusan fog eljárni, nagy tisztogatás lesz, a háztulajdonosok költségén. Végrehajtják 1913-ban azt a közegészségügyi törvényt, melyet negyven évvel ezelőtt hoztak. Ezentúl Munkácson is csak zselatinban lesz szabad a koleravibriót tenyészteni.
A kultuszminiszter távirati intézkedése folytán az összes iskolákat bezárták. Erdőhegyi Miklós rendelettel eltiltott a mozgószínházi előadások tartásától, a kocsmák csak este hatig, a kávéház csak este tizenegyig lehet nyitva. A város öt kerületre van osztva, melyek mindegyikének élén egy járványbiztos áll.
Ma Oroszvégen fordult elő megbetegedés. Herman Pepi, egy oroszvégi leány rosszul lett, s mivel betegsége tünetei rendkívül gyanúsak voltak, a járványkórházba szállították.
A miskolczi 65. közös gyalogezred egy zászlóalja érkezett ide, hogy az itteni katonaság terhes szolgálatát megkönnyítse.
Dr. Stáremberg Ervin.

Nincsenek megjegyzések: