2021. január 6., szerda

Két munkácsi pofon, amelytől az egész monarchia visszhangzott

(Megjelent: Brassói Lapok, 1936.01.25.)

 



Csak most derült ki, hogy mi volt a pofonok hátterében -- A család becsületén ejtett sérelmet akarta Härtl Lujza Boroevics tábornokon megtorolni


Munkács, január 24.
A munkácsi „Csillag“ nem közönséges kávéház. Majdnem történelmi múltja van. Itt történt az első „destruktív“ fellépés a hajdani monarchia megingathatatlannak vélt hadserege ellen. Itt zajlott le az a világszenzáció, amikor Härtl Lujza megpofozta Boroevics Szvetozár tábornokot, az akkori kassai hadtestparancsnokot.
Igen érdekes ennek a háború előtti eseménynek Munkácson való kinyomozása. Ott kezdődik a dolog, hogy akinél csak érdeklődtem, az „véletlenül“ pont ott volt a „Csillagban“ és vagy közvetlen közelről, vagy „legfeljebb három lépésről" látta amint a pofonok elcsattantak a kegyelmes úr arcán.
Viszont igaz, hogy sokan voltak az emlékezetes estén a „Csillagban", amikor a hadgyakorlatok lefújása után a város bankettet adott Boroevics Szvetozár altábornagy és tisztjei részére.
A díszruhás tisztek és a feketeruhás polgári előkelőségek kissé szertartásosan, kissé mereven ülték körül a dúsan megrakott fehér asztalokat. A híres Horváth Jóska bandája muzsikált és az asztalfőn Boroevics Szvetozár erőltetetten, kötelességszerűen mosolygott.
A hadtestparancsnoknak rossz kedve volt, a bankett előtt egy tisztje miatt felbosszankodott. A tisztet HärtI Adolfnak hívták és a 65. közös gyalogezredben, mint őrnagy teljesített szolgálatot. A szigorú tábornokot még az sem tudta megnyugtatni, hogy az előtte haptákban feszülő őrnagyot a tisztek jelenlétében durván leszidta és megtiltotta neki, hogy a banketten megjelenjék. Kínos jelenet volt. A tisztek közül senki sem mozdult, de többen elsápadtak, mert szerették a kissé polgári hajlamú Härtl Adolfot, aki szótlanul, piruló arccal hallgatta a nagyhatalmú generális dühkitörését. . .


KÉT POFON CSATTAN
Nem sakkal a bankett megkezdése után izgalmas jelenet játszódott le. Boroevics Szvetozár tábornoknak jelentették, hogy egy hölgy óhajt beszélni vele. A generális nyomban felállt az asztaltól és a bejárat mellett várakozó elegánsan öltözött, magas hölgyhöz sietett.
— Härtl Lujza vagyok, — mutatkozott be — Härtl Adolf őrnagy leánya. Kérem Excelenciádat, vonja vissza az apám előtt tett sértéseit.
— Nem szoktam semmit visszavonni — válaszolt a tábornok és távozni készült. De már nem volt ideje. A következő pillanatban Härtl Lujza jobbról- balról olyan csattanós pofonokat kent le Boroevics Szvetozár arcára, hogy az egész világ visszhangzott bele.
A tábornok az erős pofonok alatt csaknem elvesztette egyensúlyát. A tisztek felugrottak, kardot rántottak, de a hadtestparancsnok leintette őket.

 
„KANCARÚGÁS NEM SZÁMÍT“
Az inzultus után olyan izgalom lett úrrá a városon, hogy a készültségeknek riadót fújtak. Másnap már, megérkeztek a pesti, harmadnap a bécsi újságírók. A világlapokból kimaradtak a legfontosabb események, a hasábokat Härtl Lujza pofonjai foglalták le.
I. Ferenc Józsefet maga a hadügyminiszter értesítette a botrányról. Minden attól függött, hogy mit mond a monarchia mindenható ura. A császár és király komoran hallgatta végig a hadügyminiszter jelentését, de azután elmosolyodott és megtette a híressé vált kijelentéséi.
— Kancarúgás nem számít — mondta.
A világsajtó akkor bőven foglalkozott a szenzációs eseménnyel. A lapok valóságos hősnőt csináltak Härtl Lujzából, akit mindenfelől elhalmoztak szerencsekívánatokkal.
A köztudat szerint a botránynak Härtl Adolf családi körülménye volt az indítéka. Az őrnagy szerette volna feleségül venni a házvezetőnőjét, de Boroevics nemcsak megakadályozta házasságát, de még az őrnagy előmenetelét is meggátolta. Ezért állt bosszút pofonjaival Härtl Lujza, akit a munkácsi járásbíróság vont felelősségre.


EGY FELMENTÉS, KÉT NYUGDÍJAZÁS
Felföldy járásbíró tárgyalta az érdekes ügyet és zárt tárgyalás után Härtl Lujzát felmentette, azzal az indokolással, hogy jogos felháborodásában ragadtatta magát a tábornokkal szemben a tettlegességre. Ez az ítélet volt a második csattanó.
Härtl Adolf a Budapesten összeülő katonai becsület-bíróság elé került, de fel kellett menteni, mert beigazolta, hogy nem tudott leánya „merényletéről“'.
Amikor a botrány körül felkavart hullámok kissé lecsillapodtak, úgy Härtl őrnagyot, mint Felföldy járásbírót nyugdíjba küldték. A háborúban azután aktiválták Härtl Adolfot, akiből később alezredes lett.

 
MI VOLT AZ IGAZSÁG?
Munkácsról Härtl Adolf családjával még a háború alatt Budapestre költözött. A Zrínyi- utcában levő házukat bérbe adták. A háború után Härtl Lujza visszatért Munkácsra, hogy a család anyagi ügyeit likvidálja. Ekkor mint kémgyanúst letartóztatták. Néhány napi fogva tartás után szabadlábra helyezték ugyan, de a köztársaság területét el kellett hagynia
Pár évvel ezelőtt az időközben özvegységre jutott Härtl Adolfné Munkácson végleg rendezte ügyeit. A házat és a bútorokat eladta. Ez alkalommal egy újságírónak elmondta, hogy valójában miért pofozta meg leánya Boroevics Szvetozár tábornokot.
— Nem igaz — mondta az özvegy —, hogy férjemnek velem való kapcsolata miatt történt a botrány. Megboldogult férjemnek én hites felesége voltam, négy gyermekünk született. Az igaz, hogy házasságunk sok akadály után csak akkor jöhetett létre, amikor két gyermekünk már élt. Az is igaz, hogy Boroevics tábornok ezért is haragudott a férjemre, akinél jobb embert nem lehetett elképzelni, de igazában nem emiatt csattantak el a pofonok. A bankett napján Boroevics Szvetozár névtelen levelet kapott, amelynek írója alávaló módon meggyanúsította Lujza leányomat. Azt írta, hogy erkölcstelen életet él és törvénytelen gyermeke van. Boroevics minden rosszat elhitt rólunk és ahelyett, hogy a névtelen levélírót kinyomoztatta volna, szegény férjemet a tisztek előtt felelősségre vonta, amiért ilyen gyermeke van. A férjem, amikor hazajött, teljesen össze volt törve és csak nehezen vettük ki belőle, hogy mi történt. Talán túlságosan izgatottak voltunk és nem vettük észre, hogy Lujza felöltözik és elmegy hazulról, hogy megtorolja a rajtunk esett sérelmet. Lujza leányom azóta már másodszor ment férjhez. Én szerény nyugdíjamból élek és Boroevics özvegyének kis trafikja van Budapesten.
J. S.

 

A képen: A munkácsi Csillag étterem személyzete a 30-as években.

Nincsenek megjegyzések: