2021. február 24., szerda

Kun Béla, mint Lenin ügynöke

 


Sokan sok helyen feltették már a kérdést, vajon mért kapta meg annak idején Trianonban Csehszlovákia Kárpátalját, amikor itt soha nem éltek sem csehek, sem szlovákok. A korabeli források, többek között Masaryk és Benes emlékiratai, több helyen utalnak arra, hogy ennek oka a nyugati nagyhatalmak kommunizmustól való félelmében keresendő, attól tartottak, hogy a kommunista Oroszország és a vele határos Magyarország, ahol szintén győzött a Tanácsköztársaság, összefogva Európa ellen támad, azaz exportálja a kommunizmust. Ezért mindent elkövettek, hogy a két ország ne legyen egymással határos.

Kun Béla és Lenin levelezéséből kiderül, hogy félelmük nem volt alaptalan, előbbi már hatalomra kerülése után felajánlotta szolgálatait a vezérnek. Lenin Összes műveinek utolsó tíz kötetet tartalmazza a leveleit és ezekben érdekes gyöngyszemekre bukkanunk. Magyarországon a tanácskormány 1919. március 21-én jött létre és Kun már másnap a következő rádiótáviratot küldte Leninnek:

„Tegnap éjjel a magyar proletariátus kivívta az államhatalmat, bevezette a proletariátus diktatúráját és üdvözli Önt, mint a világ proletariátusának vezérét. Adja át üdvözletünket és forradalmi szolidaritásunk kifejezését a forradalmi orosz proletariátusnak. .. A Magyar Tanácsköztársaság fegyverszövetséget ajánl az orosz Szovjetkormánynak a proletariátus ellenségei ellen. Haladéktalanul tájékoztatást kérünk a hadihelyzetről."

Még aznap megérkezett a válasz:

„Lenin, őszinte üdvözlet a Magyar Tanácsköztársaság proletár kormányának és külön Kun Béla elvtársnak. Üdvözletüket átadtam az Oroszországi Kommunista(bolsevik) Párt kongresszusának. Óriási a lelkesedés. A Kommunista lnternacionálé III. moszkvai kongresszusának határozatát, valamint a hadihelyzetről szóló értesítést, amilyen gyorsan csak lehetséges, megküldjük önöknek. Feltétlenül szükséges az állandó rádióösszeköttetés Budapest és Moszkva között. Kommunista üdvözlettel és kézszorítással: Lenin

Lenin azonban eleinte meglehetősen bizalmatlan volt a tanácskormánnyal szemben. Másnap újabb rádiogrammot küldött Kun Bélának:

"Közölje kérem, milyen valós garanciái vannak arra nézve, hogy az új magyar kormány valójában kommunista lesz, nem pedig egyszerűen csak szocialista, azaz szociál - áruló? Többségben vannak-e a kommunisták a kormányban? Mikor ül össze a tanácsok kongresszusa? Miben áll a proletárdiktatúrának a szocialisták részéről történt reális elismerése? Teljességgel bizonyos, hogy a mi orosz taktikánk hangjának utánzása minden részletében, a magyar forradalom sajátos körülményei között hiba lenne. Erre a veszélyre figyelmeztetnem kell, de szeretném tudni, ön miben látja a kézzelfogható garanciákat. Hogy bizonyos legyek az ön személyes válaszában, kérem, közölje, milyen értelemben beszélgettem Önnel a Nemzetgyűlésről, mikor legutóbb nálam volt a Kremlben. Kommunista üdvözlettel: Lenin

 

Nincsenek megjegyzések: