2021. április 19., hétfő

Két nagyapám egy kiadványban

Megjelent: (Magyar politikai és közigazgatási compass, Budapest 1940. II. Felvidék és Kárpátalja)


 A szerkesztő megjegyzése: Ebben a kiadványsorozatban azokat az embereket mutatták be, akik az elszakított területeken sokat tettek a magyarság megmaradása érdekében.

 


Orémus Kálmán, ref. igazgató-tanító, Kisrát. Született 1904-ben Homokon. Középiskolai érettségit Ungvárott tett, tanítói oklevelét Pozsonyban nyerte el. Tanítói működését 1928-ban Nagygéres községben kezdte meg és jelenlegi állomáshelyén 1929 szept. óta teljesít szolgálatot. A helyi Közművelődési Egyletnek vezetője. A Könyvtár Társulatnak könyvtárosa. Tagja a Magyar Tanító Egyesületnek. A Magyar Hitelszövetkezetnek könyvelője és irányítója. A cseh megszállás alatt minden alkalmat kihasznált, hogy hivatásával kapcsolatban a magyar gondolatot és magyar szellemet ébren tartsa. Kipellengérezte azokat a szülőket, akik gyermekeiket a szlovák iskolába járatták. Kultúrelőadásokat rendezett. Példaadó magyarságát sikerült átplántálnia a község magyarságának lelkébe és erőt és kitartást lehelnie a csüggedőkbe. A felszabadító csapatokat nagy lelkesedéssel fogadták.



Tonhaizer Ferenc, OTI igazgató, Munkács. Született 1896-ban Körmöcbányán. Iskolai tanulmányait szülővárosában végezte el. Működését mint a Pénzverde tisztviselője kezdte meg. A csehek ezen állásától magyarsága miatt megfosztották. Az Egységes Keresztény Pártnak több éven át volt titkára. Valamennyi magyar kultúr- és sportegyesületnek tagja volt. Több ízben tartottak nála a csehek házkutatást és állandó megfigyelés alatt állott. 1938. nov.-ben a város alpolgármesteri tisztét látta el. Az Országos Társadalombiztosító Intézetnek 1938. decemberben lett igazgatója.

Nincsenek megjegyzések: