2021. december 8., szerda

Káröröm mindhalálig

 


Reggel jött a hír, hogy meghalt Bözsi. Hogy miképpen jutott el a hír a faluba ilyen gyorsan száz kilométerről és hogy Terka hogyan jutott a tudomására, örök talány marad. Aznap sokat imádkozott.

– Holnapután elviszel a temetésre – szólt a fiának ellentmondást nem tűrően.

-- Milyen temetésre? – kérdezte a fia, aki megszokta már, hogy ha a mama egyszer valamit eldöntött, akkor annak akkor is úgy kell lenni, ha cigánygyerekek potyognak az égből.

-- Meghalt Bözsi! Nem is hallottad? – kérdezte a fia.

-- Melyik Bözsi?

-- Hogyhogy melyik? Hát az a Bözsi! – vágta rá. – Az a vén kurva!

A fiú meghökkent.

--Tényleg el akarsz menni a temetésére – kérdezte. – Hiszen harminc éve nem láttad. Arról nem is szólva, hogy megfojtanád egy kanál vízbe.

-- Hát éppen azért! – vágta rá az öregasszony és kifordult az ajtón, jelezve, a maga részéről lezárta a beszélgetést.

El is indultak a temetésre, szépen kiöltözve, virággal, ahogy illik. Út közben szót sem szóltak, a mama feszült volt, idegesen rágta a szája szélét. A fia meg jobbnak látta, ha meg sem mukkan.

Ahogy megérkeztek a ravatalozóba, Terka előresietett. Lerakta a virágot, aztán megállt a nyitott koporsó előtt. Hosszasan bámulta az összeaszott arcot és, a fiának legalábbis úgy tűnt, egy halvány mosoly suhant át az arcán.

-- Mehetünk – súgta oda ezután.

-- Hová? – kérdezte a másik döbbenten. -- Hiszen még el sem kezdődött a temetés.

-- Az engem nem érdekel – villant rá az anyja.

-- Ezért autóztunk száz kilométert?

-- Ezért!

A hazaúton megint csöndben voltak. Terka arcán elégedett mosollyal ült a fia mellett. Amikor hazaértek, bement a szobába, megállt a falon lógó kép előtt. A képen, melyen gyászszalag lógott, kackiás bajszú, jóképű férfiember bámult a semmibe.

-- Hát meghalt a Bözsi! – vágta a férfiember arcába Terka! – Hallod, Jóska, meghalt! És tudod, milyen csúnya lett! Mint egy boszorkány! Ha odaát találkoztok, el fogsz szörnyedni tőle! Hiába ment utánad!

 

 

Nincsenek megjegyzések: