2017. augusztus 2., szerda

Amit szabad Jupiternek...



Mindig úgy gondoltam, hogy az állam csak olyan dolgokat várhat el a polgáraitól, melyekre magas is képes, sőt, ha közérdekről van szó, elvárható tőle némi példamutatás. Mert amíg az állami hivatalokban és cégeknél nem tartják meg a munkavédelmi előírásokat és eszük ágában sincs a családbarát feltételek megteremtése, addig megkövetelni egyszerűen képmutatás.
Most, július végén járt le az a határidő, melyet a hatóságok a parlagfű-mentesítésre adtak, az utóbbi néhány héten sorra jelentek meg az ezzel kapcsolatos felhívások, megspékelve dörgedelmes fenyegetésekkel: a hatóság szigorúan ellenőrzi majd a rendelet betartását, a gaz irtását elmulasztó tulajdonosok súlyos bírságoknak nézhetnek elébe.
Nincs ezzel semmi baj, magam is szenvedő alanya vagyok a parlagfű- allergiának. A baj azzal van, hogy ha az állam a törvény teljes szigorával csapna le, elsőként saját magát kellene megbüntetnie, mert igencsak rossz gazda. A külterületi utak és azok környezete például az állam kizárólagos tulajdonát képezik, ennek ellenére, most, a határidő lejárta után is vígan virul a parlagfű. Kíváncsi lennék, hogy a Magyar Közút ZRT mennyi bírságot fog kifizetni.Mondhatnánk, hogy nincs pénz az irtásra, de vajon a hatóságok akkor is elfogadják ezt a kifogást, ha magánemberről van szó?
Persze, én sem most jöttem le a falvédőről, ismerem a mondást: „Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek”.
(A mellékelt fotók ma délután készültek Nyíregyháza és Kemecse, valamint Kemecse és Nyírbogdány között.)



Nincsenek megjegyzések: