2017. november 15., szerda

Mi minden történhetik Ruszinszkóban?





(Megjelent: Nyírvidék1922.09.08.)
Munkács, szept. 7. — Ismeretes a podkarpatska rusi tanügyi vezetőségének az a rendelkezése,'mely a gör. kath. és izr. vallású gyermekeket kitiltotta a magyar tannyelvű iskolákból s a ruszin tannyelűekbe kényszerítette őket. A tanügyi vezetőség mindazon gyermekeket, kik ezen rendelkezés ellenére is magyar tannyelvű iskolákba járnak, iskolamulasztás címen bünteti s a rendelkezéshez olyan csökönyösen ragaszkodik, hogy a szülőkre kirótt büntetéseket foganatosíttatja, a pénzbüntetés biztosítására végrehajtást rendel el, nem fizetés esetén pedig a szülőket börtönbüntetésseI sújtja.
Így történt mindez a
munkácsi róm. kath. iskolába járó növendékekkel is. Ebbe az iskolába különösen sok g.k,,th. és izr. vallású, de magyar anyanyelvű szülő járata gyermekét. A munkácsi tanfelügyelőség ez év január havának végén átírt az iskola igazgatóságának, hogy hirdesse ki a tanügyi vezetőség ezen rendelkezéseit az érdekelt szülőknek és amennyiben nem küldenék gyermekeiket a részükre kijelölt ruszin nyelvű iskolák osztályaiba, úgy a szülők szigorúan meglesznek büntetve, mert a róm. kath. iskolába tovább is járó gyermekeket olyanoknak tekinti, mint akik nem tesznek eleget a tankötelezettségnek. A szülők a kihirdetéskor ezen önkényes és törvénytelen rendelkezés ellen tiltakoztak s kijelentették, hogy azt nem veszik tudomásul és gyermekeiket tovább is ezen magyar tannyelvű iskolába fogják járatni.

Május havában ezen szülőkre egyre-másra rótták ki a »mulasztás« miatt a büntetéseket, a szülők fellebbeztek, de a hatóság a fellebbezés eredményét nem várva be, (még ma sincs intézve) végrehajtást is foganatosíttatott a szülők ellen, így pl. egy ügyvédnek íróasztalát foglalták le.
Most újabb fejleménye van a dolognak. A szülők ugyanis e büntetés pénzkirovását nem tekintették törvényes intézkedésnek, hiszen gyermekeiket járatták iskolába, így aztán a pénzbüntetést nem fizették be, emiatt most a pénzbüntetést a nemfizetés miatt börtönbüntetésre változtatják át, s már megtörtént erről a szülők hivatalos értesítése.
Az érdekelt szülők úgy határoztak, hogy a büntetést nem fizetik meg pénzben, hanem leülik.

Így a napokban Munkácson ügyvédek, orvosok, tekintélyes kereskedők fognak jelentkezni a rendőrségen, hogy a rájuk kirótt büntetést leüljék.
Már az első ilyen leülés meg is történi. Egy volt (ma elbocsátott) gör. kath. vallású igazgató-tanítónak gyermeke szintén ezen magyar tannyelvű róm. kath. elemi iskolába járt be, mégpedig a
Munkáccsal szomszédos Őrhegyalja községből. A büntetéspénzt rá is kivetették, de természetesen nem fizette meg. Most megkapta az idézést a börtönbüntetés — 22 óra — leülésére. Mivel ő nem volt odahaza, felesége, (ki maga is diplomás tanítónő) jelentkezett a járási székhelyen, Oroszvégen a főszolgabíróságnál a büntetés leülésének megkezdésére. A főszolgabíró tudomásul vette a jelentkezést s az illető úrihölgy megkezdte az »ülést«. Megjegyezzük még, hogy a tanügyi vezetőség az iskolai év végén rendelkezést adott ki, mely szerint a gör. kath. és izr. vallású gyermekeknek a munkácsi róm. kath. magyar tannyelvű iskolában tett vizsgáját nem tekinti érvényesnek, s a nyert bizonyítványt nem fogadja el a felsőbb osztályba való felvételre.
Fotó: Fortepan



2 megjegyzés:

Unknown írta...

...ez valami mese a vagy igaz...

Orémus Kálmán írta...

A Nyírvidék Szabolcs vármegye legtovább megjelenő (1967-1942) és hiteles lapja volt, nem valami bulvárlap. Szerintem semmi okunk, hogy kételkedjünk benne, annál is inkább, mert a hírt a saját tudósítójuk írta.