2017. december 16., szombat

Erről valahogy nem tanultunk






Az ukránok segítséget kérnek a monarchiától
Megjelent: Nyírvidék, 1918. február 28.
Bécsből jelentik, hogy Podolia (történelmi tájegység Ukrajna nyugati és középső részén—a szerkesztő megjegyzése) kormányzója azt a kérdést intézte katonai parancsnokságainkhoz, hogy csapataink vonuljanak be Ukrajnába mivel az ukrajnai termést a bolseviki rablóbandák erősen veszélyeztetik. Illetékes helyen a kérést jogosnak találták és általános vélemény. hogy azt teljesíteni kell, mert biztosítani kell az élelmezés ügyét. Fontosnak tartják azonkívül a bevonulást azért mert ezáltal csapataink Románia háta mögé kerülnek és ez kedvezően befolyásolhat ja a román béketárgyalásokat.

Az ukránok segítségkérése 
Megjelent: Nyírvidék 1918. március 1.
A sajtóhadiszállásról jelentik a Magyar Távirati Irodának: Stepura doktor a Podolia kormányzóság részéről és Nikoljev őrnagy a délnyugati arcvonal főparancsnokság törzstisztje február 25-én megjelentek az 54- ik hadosztály parancsnokságánál és ama nyilatkozatot tették, hogy a központi radával való összeköttetés hiányában ők kérnek segítséget az egész ukrán nép nevében a bolseviki bandák erőszakoskodásaival szemben, kérik, hogy a magyar és osztrák csapatok vonuljanak be Ukrajnába. Miután megfelelően igazolták magukat, nyomatékosan kijelentették, hogy kérésüket az egész ukrán nép nevében terjesztették elő.

Tízezer orosz letette a fegyvert Podoliában
Megjelent: Nyírvidék, 2018. március2.
A kormány és a lakosság egyre ismétlődő és sürgető felhívására Böhm Ermolli tábornok csapatai békés beavatkozás céljából benyomultak Podoliába és elérték a novoozielica--kamienev-podolszkii útvonalat. A vasutak és fontosabb utak mentén előnyomuló csapatok föladata az, hogy ahol áthaladnak, biztosítsák a rendet és a kereskedelmi útvonalakat megtisztítsák az ellenégtől. Eddig tízezer orosz tette le a fegyvert, rengeteg fegyvert, lőszert, járművet és vasúti kocsit zsákmányoltunk és helyeztünk biztonságba.
Fotó: fortepan.hu



Nincsenek megjegyzések: