2018. január 20., szombat

Fenczik Jenő beregszászi gimnáziumi tanárt a cseh járásbíróság egy politikai természetű perben felmentette



Nyírvidék, 1932. március 20.
Husznay Gyula Igor szociáldemokrata képviselő jelentette fel a magyar tanárt
Fehérgyarmatról jelenti tudósítónk: A beregszászi cseh járásbíróság nem mindennapi ügyben ítélkezett a napokban. A bűnper kapcsolatos Szabó Eumén nagyszőlIősi gör. kath. főesperes ellen az ungvári tanítóképezdei növendékek által elkövetett merénylettel. Ezt a merényletet természetes, hogy itt is, ott is tárgyalták és megdöbbenéssel állapították meg, hogy a tanítóképezdéből revolveres merénylők is
kikerülhetnek, akkor milyen szellem uralkodhatik ott ? Ezt a merényletet a beregszászi gimnázium tanárai is egymás között természetes, hogy letárgyalták és köztük dr. Fenczik Jenő is foglalkozott a merénylettel. Hogy hogyan tudta meg az ungvári tanítóképezde igazgatója a tárgyaláson elhangzott megjegyzéseket csak a járásbírósági tárgyaláson derült ki — a tárgyalás napjáig nem tudta senki. Tény az,
hogy Volosin ukrán igazgató dr. Frenczik Jenő tanárt feljelentette, mert állítólag azt mondta, hogy Volosin szemináriuma neveli Kárpátalján a gyilkosokat.
Volosin igazgató feljelentése értelmében a járásbíróság természetes, hogy az eljárás megindította dr. Fenczik Jenő tanár ellen, ami azonban szenzációt hozott. Ugyanis a kihallgatott tanúk nem igazolták a vádat és dr. Fenczik Jenő tanárt a .beregszászi cseh járásbíróság jogerősen felmentette. A tárgyaláson Volosin kijelentette, hogy az infomációt Husznay Igór, a cseheknek behódolt szoc. dem. képviselőtől szerezte. Tudomásunk szerint Volosin nem igen köszönte meg Igor barátjának információját, mert a per ezer koronájába került. Megjegyezni kívánjuk, tisztán tájékozódás végett, hogy Volosin Ágoston dacára annak, hogy még a magyar idők alatt az elemi iskolások számára írt egy könyvet, melyben a címlapon a ruszinokat a magyar haza szeretetére buzdította, ma pedig már, mert a csehektől földbirtokot kapott, minden tudásával arra törekszik, hogy a magyar nemzetiségű állampolgárokból a magyar haza iránti szeretetet kiölje és államhű csehet faragjon belőlük. Még csak annyit, hogy Volosin igazgató úr nevét magunknak megjegyeztük és hisszük, hogy rövidesen találkozni fogunk. Nasdar... Volosin igazgató úr.


A fotón: Volosin Ágoston  ruszin nemzetiségű görögkatolikus pap, politikus. A rövid ideig létezett független Kárpátukrajna miniszterelnöke.

Nincsenek megjegyzések: