2020. május 22., péntek

15 év fegyházat kapott a tarpai jegyző gyilkosa

(Megjelent, Nyírvidék, 1922. 01.18.)
Nyíregyháza, január 17. Saját tudósítónktól.
A forradalom Tarpa községet sem kímélte meg. A frontról hazajött katonák nov. 2-án kezdték a fosztogatást, több üzletet feltörtek és kiraboltak. A fosztogatás vezetői Bede Péter és Kovács Zsigmond voltak, akik mikor már megelégedtek a harácsolással, Bede Péter indítványára a községházára vonultak. Miután a községháza utcai bejárata be volt zárva, az udvar felől akarták oda bejutni, ahol a jegyző, Puskás György lakása volt. Ez az ajtó is be volt zárva, mire zörgetni kezdtek. A jegyző azt kérdezte :
— Ki az ?
— Mi vagyunk! -- hangzott kívülről a felelet,, mire a jegyző kilépett az ajtón és a fegyveres rablók elé állt, akik közül Bede Peter előállott és ezt kérdezte a jegyzőtől :
— Te vagy a falu jegyzője ?
— Igen, én vagyok — felelte a jegyző, mire Bede Péter fölkapta fegyverét és fejbe lőtte Puskás Györgyöt, aki azonnal meghalt.
A támadók közül négyet tartóztattak le a csendőrök : Bede Pétert, Kovács Zsigmondot, Kiss Józsefet és Ecsedy Károlyt, s valamennyiüket a beregszászi kir. ügyészségre kisérték. Bede és Kovács a nyomozás során beismerő vallomást tettek. Amikor Beregszász cseh megszállás alá került, a letartóztatottak átkerültek s diplomáciai úton kellett őket a csehektől kikérni.
A nyíregyházi törvényszék Kosinszky tanácsa a napokban ítélkezett a vádlottak fölött, s szándékos emberölésért Bede Pétert 15 évi, Kovács Zsigmondot 8 évi fegyházra ítélte, Kiss Józsefet és Ecsedy Károlyt pedig fölmentette.
Az ítélet ellen úgy a kir. ügyész, mint az elítélt vádlottak és védőik fellebbeztek.

Nincsenek megjegyzések: