A szatmári
szilvapálinka
A szatmári
szilvapálinka eredetvédett magyar pálinka, tükrösen tiszta, az
érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat, keserűmandulára emlékeztető
magzamattal. Alkoholtartalma minimum 40% v/v. Kizárólag szilva felhasználásával
készül, a teljesen érett penyigei és besztercei szilvafajta gyümölcséből.
A Magyar Köztársaság 2008. évi LXXIII. törvénye, a Pálinkatörvény szerinti csak olyan speciális eljárással készített gyümölcspárlat
nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből készítettek,
és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon
végezték. A sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem
nevezhető pálinkának.
A Kárpát-medencében már a 16. század óta jelen van a szilva, már aszalványként is
jelentős volt az exportja. Ugyanebből az időszakból van a szilvapálinkára is adat
(sligovica, szilvórium). A szilva
hosszan érik, nagy a cukortartalma, így kiválóan alkalmas a pálinkafőzésre.
Kedveltségét növeli, hogy feldolgozása egyszerű.
A Felső-Tisza és a Szamos vidékének
öntéstalaján, a Kárpátok peremvidékének kedvező
éghajlati viszonyai között (az alföldi éghajlathoz képest több a csapadék), a
kedvező mikroklíma hatására már évszázadokkal ezelőtt meghonosodott a vadon
termő szilva.
A földrajzi árujelzőt
Kelet-Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnamény és 63 környező település területéről származó szilvából
készített termékre lehet alkalmazni. Szatmári szilvapálinkát kizárólag az ezen
a területen fekvő szeszfőzdében szabad előállítani, gyártani és palackozni.
Régen a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, vidéken
élő szegény emberek folyamatosan keresték a magától termő gyümölcsök sokrétű
felhasználását. Így alakult ki a jellegzetes szilvaaszalás, a szilvalekvárfőzés
és a szatmári szilvapálinka készítése is. A paraszti pálinkafőzés kifejezetten
a szilvára alapult. Tarpán
mintegy száz jobbágyháznál főztek rendszeresen pálinkát, cserép vagy réz
pálinkafőző fazekakban. Irodalmi művek és utazók elbeszélései nyomán a szatmári
szilvapálinka híre a régión kívül is elterjedt, mint a vidék vendégköszöntő
itala, s gyakran használták aperitifként is. Szerepet kapott a népi
gyógyászatban is, fájdalomcsillapítóként, sebfertőtlenítőként.
A földrajzi árujelzőt
Kelet-Magyarország Szabolcs-Szatmár megyéjében, az alább felsorolt helységek és
határuk közigazgatási területéről származó szilvából készített termékkel
kapcsolatban lehet használni:
Fehérgyarmati kistérség: Botpalád, Csaholc, Darnó, Fülesd, Gacsály, Garbolc, Jánkmajtis, Kisar, Kishódos, Kisnamény, Kispalád, Kisszekeres, Kölcse, Kömörő, Magosliget, Mánd, Méhtelek, Milota, Nagyar, Nagyhódos, Olcsvaapáti,
Panyola, Penyige, Rozsály, Sonkád, Szatmárcseke, Tiszabecs, Tiszacsécse, Tiszakóród, Túristvándi, Túrricse, Uszka, Vámosoroszi, Tisztaberek.
Vásárosnaményi kistérség: Aranyosapáti,
Barabás, Beregdaróc,
Beregsurány,
Csaroda,
Gelénes,
Gemzse,
Gulács, Gyüre,
Hetefejércse,
Ilk, Jánd,
Kisvarsány,
Márokpapi,
Nagyvarsány,
Olcsva,
Tákos,
Tarpa,
Tiszaadony,
Tiszaszalka,
Tiszavid,
Tivadar, Vámosatya,
Vásárosnamény.
Szatmári szilvapálinkát kizárólag az itt
meghatározott területen fekvő szeszfőzdében szabad előállítani, gyártani és
palackozni. A termék előállítására a penyigei és a besztercei
szilvafajta gyümölcse használható, egyéb szilvát maximum 20%-ban tartalmazhat
az átvett gyümölcs. Veresszilvát nem tartalmazhat a válogatás. Előbbi szatmári,
utóbbi ázsiai eredetű szilvafajta.
(Forrás:
Wikipédia).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése