2020. június 1., hétfő

Tűzvész pusztította el Beregmegye ősi székházát


(Megjelent: Nyírvidék, 1924. 01. 06.)
Elpusztult a levéltár is.
Beregszász, január 5. A Nyírvidék tudósítójától.
Újévre virradó éjszakán borzalmas tűz pusztított Beregszászban, amelynek az ősi vármegyeháza esett áldozatul, belső tűz keletkezett az épületben, amely, január elsején a kora hajnali órákban kitörve, rettentő pusztítással bontotta el a vármegyeházát. 

A tüzet egyrészt eléggé későn vették észre, másrészt a nagy hidegben és szélviharban a kivonult tűzoltóság teljesen tehetetlennek bizonyult a dühöngő tűzzel szemben. A vízhordó lajtok befagytak, a kézi erővel hajtott fecskendők elromlottak és így a tűzoltók nem tudták a vizet az emeletre sem felhajtani. A tűz tovaterjedését a szélviharban csakis a házakat bontó vastag hóréteg akadályozhatták meg, maga a vármegyeháza teljesen elpusztult és a Beregszászból január 2. napján távozott szemtanuk beszélik, hogy távozásukkor még mindig égett az egyébként hatalmas épülettömb. 
 
A cseheknek másfél évvel ezelőtt történt bevonulásával a vármegyeháza elveszítette a magyar uralom alatt bírt jelentőségét, a csehek a beregi zsupáni hivatalt Munkácson, a vármegyének központibb fekvésű és fővonalon fekvő városában helyezték el, a vármegyeházát pedig a beregszászi polgári és katonai cseh rendőrkapitányságok és a beregszászi orosz gimnázium internátusa foglalták el. 

Itt maradt azonban a régi vármegyei irattár, valamint a felbecsülhetetlen történeti értékekkel bíró hatalmas vármegyei levéltár is és éppen a múlt hónapban kezdődtek meg azok a diplomáciai tárgyalások, a levéltár anyagának kiadása iránt, amelyek most tárgytalanná válottak, mert úgy az alispáni irattár, mint a vármegyei levéltár a maga értékes anyagával a tűz következtében elpusztult.

Nincsenek megjegyzések: