2020. október 25., vasárnap

Ruszka-Krajna

                                                                                                            

(Megjelent: Világ, 1918.12.15.)

Néptörvény a magyarországi ruszinok (ruthének) autonómiájáról
A hivatalos lap holnapi száma új néptörvényt iktat a törvénytárba. A néptörvény Máramaros, Ugocsa, Bereg és Ung vármegyék ruszin (ruthén) lakta egységes területeinek ad legmesszebbmenő autonómiát. Ez a terület holnaptól kezdve hivatalosan Ruszka-Krajna (ruszin tartomány) lesz, a tartomány székhelye pedig Munkács. Ezzel a törvénnyel a gyakorlatba viszi át a kormány azt a gondolatot, amely az ország régi területén élő különböző nyelvű népeket egy Keleti-Svájcira kívánja foglalni. A zárt rutén területen körülbelül 500.000 ember jut hozzá e törvénnyel a legmesszebbmenő önkormányzathoz.
A rutén, helyesen ruszinlakta összes területeket azonban egyelőre nem foglalja magába a holnap megszülető tartomány. A törvény ugyanis a békekötésig nem érinti a zemplén-, sáros-, abaúj-torna- és szepesmegyei rutén területek közjogi rendezését. Ezekre a területekre a csehek is aspirálnak. S nehogy a mostani rendezés erőszakos fellépést vonjon maga után a csehek részéről, a kormány e területek sorsát a békekonferenciára bízza.
Az új rend a ruthén, — szokjak meg mától kezdve e nép helyes megnevezését, — a ruszin nép részére teljes önrendelkezést biztosít. De ugyanakkor, amidőn a ruszinok a maguk kormányzásában a legszabadabban élhetnek önrendelkezési jogukkal, a törvény külön kormánybiztosságot szervez a magyarság részére, akik e területen belül külön szigetet alkotnak.
Ennek a törvénynek ma különösen két szempontból van nagy jelentősége. Közismert dolog, hogy ezen a területen is erős agitáció folyik a cseh-szlovák köztársaság érdekében, csak Masaryk tegnapi beszédére kell utalnunk, mely már e területek csatlakozását is befejezett dolognak tekinti. Remélhetőleg ennek az agitációnak vett majd véget, s teljesen megnyugtatja a sokat gyötört ruszinokat, hogy, a magyar köztársaság önszántából a legmesszebbmenő autonómiái adja meg nekik. De talán nemcsak a ruszinok, hanem a művelt Nyugat is, ahol sorsunk felett döntenek, szintén tanulságokat von majd le abból a néptörvényből, mely Ruszka-Krajnát megte- teremti, s ez lesz e törvénynek másik jelentősége. Azok, akik komolyan veszik a népek önrendelkezési jogát, s nemcsak alacsony és bűnös imperialista célok leplezőjéül használják, azok be kell, hogy lássanak egy dolgot. Azt t. i., hogy a minden oldalról megrohant magyar népköztársaság nem kortesjelszónak tartja a wilsoni elvet, hanem a maga területen minden kényszer nélkül is valóra váltja azt a ruszinokkal szemben, akiknek háta mögött pedig erőszakos protektorok nem is állanak.
Mint illetékes helyről közlik, a hivatalos lap holnap a következő néptörvényt publikálja:
1018. évi néptörvény a Magyarországon élű ruszin (rutén) nemzet autonómiájáról.
1. §. A Magyarországon élő ruszin (rutén) nemzetet saját beligazgatásának, igazságszolgáltatásának, közoktatásának, közművelődéséinek, vallása gyakorlatának és nyelve használatának körében mind törvényhozási, mind kormányzati tekintetben teljes önrendelkezési jog illeti meg, amelyre nézve a jelen törvényben foglalt szabályok irányadók.
2. §. Máramaros, Ugocsa, Bereg és Ung vármegyék rusziniakta részeiből Ruszka -Krajna néven autonóm jogterület (kormányzósági terület) alakít ki.
Zemplén, Sáros, Abaúj-Torna és Szepes vármegyék rusziniakta területeinek közjogi rendezése az általános békekötésig függőben marad.
Ruszka-Krajna határait a nemzetközi békeértekezlet végleges döntéséig ideiglenesen a Magyar Népköztársaság és Buszka-Krajna kiküldötteiből álló vegyes bizottság állapítja meg.
3. §. Ruszka-Krajna minden autonóm ügyét saját szerveivel intézi.
A Magyar Népköztársasággal közös ügyekben közös szervek járnak el.
Ily közös ügyek: külügy, hadügy, pénzügy, állampolgárság, magánjogi és büntetőjogi törvényhozás, továbbá a gazdasági, a közlekedési és a szociálpolitikát érintő ügyek.
4. Ruszka-Krajna törvényhozó szervei:
1. Autonóm ügyekben a ruszin nemzetgyűlés.
2. A Magyar Népköztársasággal közös ügyekben a magyarországi közös országgyűlés, amelyben a ruszin nemzetnek népessége számarányában van megfelelő képviselete,
5. §. Ruszka-Krajna kormányzati szervei:
1. A ruszkakrajnai minisztérium.
2. a ruszkakrajnai kormányzóság.
6. §. A ruszkakrajnai minisztérium élén a ruszin nemzetgyűlésnek és a magyarországi közös országgyűlésnek egyaránt felelős ruszkakrajnai miniszter áll, aki közös ügyekben a magyarországi népkormány egyenjogú tagja, autonóm  ügyekben pedig legfelsőbb kormányzati szerv. Helyettese az államtitkár.
A ruszkakrajnai minisztérium székhelye Budapest.
7. §. A ruszkakrajnai kormányzóság élén a ruszkakrajnai kormányzó áll.
A kormányzóság székhelye Munkács.
A kormányzóság a ruszkakrajnai miniszter főfelügyelete és ellenőrzése alatt áll.
S. §. A ruszin nemzetgyűlés az 1918. évi I. néptörvénnyel egyezően általános, titkos egyenlő és közvetlen szavazással választandó, a magyarországi közös országgyűlés ruszin képviselőiről külön törvény fog rendelkezni.
9. §. Ruszka-Krajnában a nem ruszin nyelvi népesség helyhatósági és kulturális autonómiája biztosíttatik.
10. §. Ruszka-Krujnában az államkincstári földek, bányák és erdőségek a ruszin politika nemzet törvényes képviseletének birtokában mennek át.
11. §. A törvényt a ruszkakrajnai miniszterrel egyetértve, a magyarországi népkormány hajtja végre, ugyanez teszi meg, ugyancsak a ruszkakrajnai miniszterrel egyetértve, a szükséges átmeneti intézkedéseket is.
A jelen törvény végrehajtásával kapcsolatos pénzügyi fedezetről addig, míg erre nézve állam és autonóm költségvetési törvény nem rendelkezik a pénzügyminiszter gondoskodik, aki a ruszkakrajnai miniszterrel egyetértve költségelőirányzatot állapít meg.
12. §. 12 tömény kihirdetésének napján lép életbe.

A kép illusztráció.

 

Nincsenek megjegyzések: