2021. március 20., szombat

Kiöntött a kolerás folyó

 (Megjelent: Friss Újság, 1913.09.14.)



A veszedelem soha sem jár egyedül, mondja a közmondás. Ezt igazolja az a hír, amelyet Beregből hoz a távíró. A kolerával fertőzött Latorca folyó megáradt és a falvaikba, ahová eljutott bevitte a kolerát. Félő, hogy a nagy csapás következményei csak ezután fognak jelentkezni.


A koleraveszedelemről a következő táviratok számolnak be:
Titkolják a betegeket Munkács, szeptember 13.
Ma Beregszentmiklóson egy padláson hét kolerás beteget fedezett fel a csendőrség, kiket azonnal kezelés alá vettek, de a betegek aligha maradnak életben. A lakosság kezdi a betegséget eltitkolni, mert fél az orvosoktól es a hatósági szigorú intézkedésektől. Számos helyen rejtegetnek betegeket, kiket most a hatóság karhatalommal kutat fel és helyez el a járványkórházakban. Munkácson teljesen megszűnt a kolerajárvány, négy nap óta nincs újabb megbetegedés.


A Latorca áradása.
Eltűnt négy katona.
Egy véletlen szerencsétlenség különösen elősegítette a járványt. Tegnap délelőtt nagy felhőszakadás volt. A kolerával fertőzött Latorca őrizetéire kirendelt katonaságot nyomban értesítették, hogy az őröket vonják be, de a víz oly gyorsan lepte meg a Latorcamenti községeket, hogy Őrhegyalján csakis kötelek segítségével tudták az őröket a rohamosan áradó vízből kimenteni, azonban, négy 65-ik közös gyalogezredbeli közlegénynek nyoma veszett.
Az áradat irtózatos erővel sodort el mindent Ez az újabb elemi csapás nagy károkat okozott a vármegye latorcaparti községeiben és hiábavalóvá tette a hatóság azon intézkedését, hogy a fertőzött Latorca vizéhez senkit nem engedett, amennyiben a kolerás víz már a legtöbb kutakban bent van, sőt az egész környéket megfertőzte, úgy hogy attól kell tartani, hogy a kolera még jobban terjedni jog.
A hatóság most már nem csak a kolera miatt, de az ínség miatt is különleges intézkedéseket tesz.

Megtalálták a négy katonát, de kolerásan.
Munkács, szeptember 13.
A beregmegyei nagy felhőszakadásról tegnap délben jött az első telefonjelentés a Schönborn- uradalmak munkácsi jószágkormányzójához. Eszerint Alsóverecke, Kanova és Volóc községeket elöntötte a kolerával fertőzött Latorca. Azt a négy katonát, akik a Latorca kolerás vizének őrizetére voltak kirendelve és a rohanva közelgő ár elől már nem tudtak elmenekülni, megtalálták. Mind a négy életben, maradt, de a Latorca vízétől mind megkapták a kolerát. A felhőszakadás meghiúsította a hatóság minden erőfeszítését, hogy a Latorca kolerás vízét a partmenti falvak lakosságától elszigetelje. A Latorca elöntötte a falvakat és mindent fertőzött kolerával. A járványt szállító folyó nagy áradással hömpölygött az Alföld felé.

A képen: A munkácsi Latorca-part 1922-ben.

Forrás: Fortepan.



 

Nincsenek megjegyzések: