2021. április 19., hétfő

Az ungvári reálgimnáziumban üldözik a magyar nyelvet

 (Megjelent: Ruszinszkói Magyar Hírlap, 1924.04.17.)


 

Mire jó a magyar egyetemen szerzett tanári diploma.

Ungvár, ápr. 12.

Elhisszük, hogy az ungvári reálgimnáziumban az amúgy is üldözött magyar nyelv nem valami nagy népszerűségnek örvend, de mégis csak szóvá kell tennünk azt a felháborító esetet, hogy egy tanár, aki magyar egyetemen szerezte tanári oklevelét, ma azzal hálálja meg a magyar nyelv ismerete révén szerzett előnyét, hogy a magyarul beszélő diákokat üldözi.
Ha ki se írnók a nevét, mindenki ráismer, hogy dr. Fencik Istvánról van szó, aki pár héttel ezelőtt osztálykönyvileg rótt meg egy magyar tanulót, amiért az iskolában magyar nyelven merészelt beszélni. Ha ezt egy idegen, nem őslakos és a magyarsággal sem nyelvi sem tradicionális összeköttetésben nem lévő tanár tette volna, nem csodálkoznánk. Dr. Fencik Istvántól azonban nem vártuk volna.
Lehet, hogy ennek az ügynek nyilvánosság elé való hozásával a prágai kormánytól megrovás helyett babérokat szerzünk Fencik tanár úrnak, de reméljük, hogy ezt nem fogja a magyar nyelven, magyar egyetemen szerzett tanári oklevele köré fonni, már azért se, mert az is magyar nyelven emlékezteti őt az „ezer esztendős elnyomatásra”.
Az ügyet különben pártunk képviselője útján orvosoltatni kívánjuk. 

A képen: Az ungvári megyeháza 1939-ben.

Forrás: Fortepan.


Nincsenek megjegyzések: