2021. május 24., hétfő

A munkácsi Árpád-szobor regénye befejezéséhez közeledik

(Megjelent: Kárpáti Híradó, 1943.05.26.) 



Vastagh György szobrászművész, aki restaurálta a forradalom idején megsérült öntőmintát, nyilatkozik a szoboralap új gyűjtéséről s a háború után valóra váló régi álomról


Munkácsi szerkesztőségünktől: A munkácsi Árpád-szobor fölállítása Bay Gábor nyug. polgármester, a szoborbizottság elnökének kezdeményezésére úgy látszik mégis csak a megvalósulás stádiumába kerül.
A szoborbizottság ízléses könyvalakban nemrég jelentette meg „A munkácsi Árpád-szobor regényét“, amely a hatvanas évek elejétől napjainkig foglalkozik a honalapító szobrának ügyével.
A könyv egyik selyemkötésű példányát eljuttatták a Kormányzó Úrhoz,
de eljuttatják mindazokhoz a tényezőhöz és személyekhez is, akik Munkács sok évtizedes akcióját szívükön viselik és a nemes ügy támogatására hivatottak.
Érdekes különben, hogy a munkácsi Árpád-szoborügy vasárnap este a budapesti rádió műsorán is szerepelt azzal kapcsolatban, hogy az Árpád-Iovasszobor megmintázója: Vastagh György szobrászművész műterméből a rádió Budinszky Sándor vezetésével helyszíni közvetítést adott. A művész, aki nemrég készítette el a hősi halált halt Kormányzóhelyettes Úr élethű szobrát, beszélgetés közben megemlékezett a munkácsi Árpád-szoborról is és a többi között a következőket mondotta:
Árpád fejedelem szobrát, amelyet Munkács város megrendelésére készítettem 1914-ben, az első világháború alatt nem lehetett bronzba önteni, mert a bronz hadianyagnak kellett. Most hasonló a helyzet, de remélhető, hogy a háború után mihamar megvalósul a terv, amelynek érdekében Bay Gábor nyug. polgármester, a szoborbizottság akkori és mostani elnöke oly lelkes igyekezettel fáradozik. . .
Végül ideiktatjuk A munkácsi Árpád-szobor regényéinek utolsó fejezetét, amelynek címe: .,Az álom valóra válik.“
Ferenczy Gyulának magyar hűsége mentette át cseh világból a szoborbizottság vagyonának roncsait, melyekből ludányi Bay Gábornak, a bizottság új elnökének munkája most teremti meg másodszor is a munkácsi Árpád-szobor pénzügyi előfeltételeit.
És a szobor alkotója, Vastagh György, hetvennégy esztendővel a vállán ma is ugyanazzal a fiatalos lelkesedéssel áll az ügy szolgálatában, mint majdnem négy évtizeddel ezelőtt, amikor művészlelkét először ihlette meg a nagy feladat: Árpád fejedelem alakjának ércbeöntése.
Különös kegyelme az Úristennek, hogy az országos hírű művész, akinek nagyszerű alkotásai közül Rákóczi szegedi lovasszobrát (1912), a budapesti Tudományegyetem aulájában álló Pázmány Péter-szobrát (1925) és a Gömbös Gyula sírján emelt Örkény vezérét (1941) minden magyar ember ismeri, s aki Árpád lovasszobrát négy változatban alkotta meg, tavaly töretlen munkaerőben restaurálhatta az 1919-ben megsérült szobormintát s most új hittel eltelve készül élete nagy művének, a munkácsi Árpád-szobornak kiöntésére, felállítására és leleplezésére.
A budai Naphegy egyik csendes utcájában áll Vastagh György hatalmas műterme s annak közepén óriásiként tör a magasba a valóra vált álom: a vezérlő fejedelem fenséges alakjának roppant tömege. Mint valami ősmagyar látomás, mint az évezredes magyar erő magasztos példaképe és örökérvényű foglalata.
Árpád, a honalapító. 1920 óta áll ezen a helyen. Körötte az évek során kisebb-nagyobb szoborminták sűrű erdeje nőtt: a művész teremtő képzeletének mozgalmas világa. Árpád lovasszobra a maga zordon szépségében úgy tornyosul föléjük. mint óriástölgy a sűrű berekben.
Már csak egyetlen nagy erőfeszítésre van szükség, egyetlen nagy összefogásra
és akkor Árpád fejedelem lovasszobrát kihozhatják a munkácsiak Isten szabad ege alá, s odaállíthatják Munkács Horthy Miklós-terére, hogy jelképe, záloga és biztos őrizője legyen Munkács örök magyarságának.

A képen: Vastagh György

Nincsenek megjegyzések: