2021. november 2., kedd

A magyar honvédek a vereckei szorosnál


 

(Megjelent: Népszava, 1939.03.17.)

(Verecke, március 16. — „M. T. I.") Ma délelőtt 11 órakor adta ki vitéz Béldy Alajos ezredes, dandár-parancsnok Szolyván a parancsot a kerékpáros és gépesített osztagoknak: — Indulás Vereckére! A magyar csapatot, amelynek kíséretében külföldi lapok tudósítói is voltak, mindenütt piros-fehér-zöld zászlókkal fogadta a lakosság. Az előnyomuló csapat délben a hegyekben hóviharba került, de törhetetlen kötelességteljesítéssel folytatta útját.
A csapatokat különös megindultsággal Vezérszállás lakossága fogadta; mindenki tudja itt, hogy ebben a faluban töltötte Rákóczi Ferenc 1711-ben az utolsó
éjszakát Magyarországon.
A ruszinok templomi zászlók alatt, keresztekkel, magyar lobogókkal jöttek a csapat elé.
A hóvihar később hóorkánná változott. Mindazonáltal lankadatlan erővel kúszott fel a csapat a kígyózó úton a határgerincre. Így érkeztek meg délután az 1041 méteres hegy tetejére, a vereckei szoroshoz. Itt reggel óta lengyel díszszázad várakozott Spiechowicz Boruta tábornokkal az élén, aki Lemberg védőjének nevét viseli. A lengyel parancsnok tisztelgést vezényelt, amelyet a magyarok viszonoztak.
A lengyel tábornok ezután meleg hangú beszédben üdvözölte a magyar honvédséget, amivel megkezdődött az éppoly lelkes, mint meghatott hangulatú ünnepség.
(Verecke, március 16. — „Magyar Távirati Iroda.") Verecke község lakosság délután 2 óra körül fogadta a magyar honvédséget. Mintegy 10.000 ruszin lakos gyűlt össze, távoli vidékről is az ünnepélyes alkalomból a községben. Az asszonyok nyakában a Rákóczi-libertás
volt. Az ünnepély azzal kezdődött, hogy a lakosság a magyar, majd ruszin himnuszt énekelte. A jelenlévő külföldi tudósítónak föltűnt, hogy a ruszin lakosság, húszévi távollét ellenére, kifogástalanul énekli a magyar himnusz szövegét és dallamát. Popovics községi jegyző magyarul üdvözölte a magyar honvédeket, majd hálát adott Istennek, hogy a húszéves gonosz álom, amely a ruszin lakosságot nyomta, elmúlt.

A lakosság a hivatalos ünnepség után is még sokáig maradt együtt Vereckén.

Fotó: Tolnai Világlapja, 1939. január-március.

 

Nincsenek megjegyzések: