2021. november 11., csütörtök

Lehet, hogy ez a cél?

 


A lengyel-belorusz határt ostromolják az illegális migránsok tömegei. Sőt, már többször át is törtek rajta. Bár az EU vezetőinek nagy része elismeri, hogy Lengyelország egész Európát védi, nem akarnak pénzt adni a határvédelemre, a határkerítésre. Miközben az EU állítólag alapvetően azért jött létre, hogy védje tagországait, polgárait.

Miként azt is egyre többen látják, hogy az EU vezetése az utóbbi években hibát hibára halmozott, a migráció kérdésétől a vakcinabeszerzésig. Közben időről időre pattannak ki korrupciós botrányok, de ezeket többnyire szőnyeg alá söprik. Ám van itt egy érdekes jelenség. Míg az egyes tagországokban óriási tömegdemonstrációkon követelik a kormány lemondását egy-egy ilyen szerencsétlenkedést, tehetetlenkedést követően, sok helyen a kormány  bele is bukik, az EU szintjén nem tiltakozik senki. Nyilvánvalóan azért, mert a távolságok, az eltérő történelmi tapasztalatok és a széttagoltság miatt, szinte lehetetlen megszervezni egy összeurópai tömegtiltakozást Brüsszelben.

Nem véletlen, hogy az EU eredeti alapszerződésében kimondták, a döntéseknek a lehető legalacsonyabb szinten kell megszületniük, mert csak ez biztosítja a demokratikus működést. Felmerül a kérdést, vajon az Európai Egyesült Államok sokat emlegetett létrehozásával, a tagállami hatáskörök folyamatos szűkítésével vajon nem éppen az-e a cél, hogy elejét vegyék az állampolgári tiltakozásnak? Lehet, hogy azt szeretnék, ha legfeljebb otthon, a négy fal között dörmögnének magukban, de igazi ráhatásuk ne lenne a dolgokra? Még arról is gondoskodnak, hogy egy EP-képviselővel, ha nem akarja, egyáltalán ne találkozhassanak a választópolgárok. Vagy hallott már valaki EP-képviselői fogadóóráról?

A kép illusztráció.

Forrás: Freesvg.org

 

Nincsenek megjegyzések: