2021. december 27., hétfő

Kitört a nyelvi harc az ungvári városházán

 


(Megjelent: Ungi újság, 1933.11.03.)


Az ungvári képviselőtestület legutóbbi ülésén, amelyen az 1933. évi költségvetés redukcióját tárgyalták, elementáris erővel tört ki az átkos nyelvi harc, amely már több, mint egy évtizede két ellenséges táborra osztotta a ruszin népet.
Ugyanis a költségvetés referátumával Jefremov számvevőségi igazgató volt megbízva, aki előadását csehül kezdte. Ekkor dr. Kaminszky, a Karpatorusszkij Golosz főszerkesztője felpattant a helyéről és azt követelte, hogy Jefremov oroszul referáljon. Alig ejtett ki Jefremov néhány szót oroszul, amikor a magyar pártiak, a szocdemek és a kommunisták ruszin nyelvet követeltek, mire Jefremov, aki Ukrajnában szülét és a ruszin nyelvet szintén bírja, rögtön ruszinul kezdett referálni. ; Mindazonáltal, hogy Kaminszky dr. kívánságának is eleget tegyen néhány orosz terminust is beleszőtt kisorosz beszédébe.
Máskülönben a képviselőtestület ülése nyugodtan folyt le, ezt az egy „incidenst” kivéve és az eredeti költségvetést 400.000 koronával szállították le. Többek között a héber iskolára előirányzott szubvenciót 10.000 koronáról 7.500 koronára szállították le. Az eredeti javaslat szerint a költségvetést egymillió koronával kellett volna redukálni, minthogy ez a redukció tízhavi gazdálkodás után került szőnyegre, a költségvetésen nem lehetett már segíteni. Illetve csak annyit redukálhattak, amennyit tudtak.
Véleményünk szerint még ekkor sem lelt volna szabad az iskoláknak szánt szubvenciókat redukálni, különösen, ha olyan iskoláról van szó, amelyet a tanulók szülei tartanak fönn.

Nincsenek megjegyzések: