2017. november 24., péntek

Az ungvári robbanások nagyobb kárt nem okoztak



(Megjelent: Nyírvidék1923.02.03.)
Ungvári magyar lap a bombamerényletről. — Ekrazit szódásüvegben és tűzi fában
Házkutatást tartottak és egész Ruszinszkó területén elrendelték a legszigorúbb razziát. Sátoraljaújhelynél elfogtak egy magyar főhadnagyot, akinél hamis adatokkal kiállított útlevelet és MOVE (Magyar Országos Véderő Egylet, egy magyarországi szélsőjobboldali csoport -- a szerkesztő megjegyzése) igazolványt találtak. A közhiedelem szerint ez a főhadnagy azonos egy Sperling Frigyes nevű képkereskedővel, aki bár útlevele Beregszászra szólott, Ungvárott, a Korona szállóban lakott és a városban képeket adott el.
Nagy feltűnést kellett, hogy a rendőrség elfogta Burger Zoltán okleveles gyógyszerészt, aki a Tomcsányi-féle gyógyszertár alkalmazottja. A gyógyszertárban házkutatási tartottak és két üres üveget lefoglaltak.
A megszállott Felvidék magyarságát most azok a letartóztatások tartják izgalomban, amelyek az Ungvárott január 14-én és február 9-én történt fabomba robbanások óta ma is folyamatban vannak. Különösen óriási felháborodást kelteti Radvánc község ősz papjának. Neviczky Konstantin g. kath lelkésznek letartóztatása, akit közönséges gonosztevők közé hurcoltak. A radvánci gazdák hatalmas küldöttségben vonultak Ungvárra és követelték papjuk kiszabadítását. — A cseh rendőrök gumibotokkal verték szét a gazdákat, papjuk azonban ártatlanságának kiderülése után kiszabadult a megalázó fogságból.
Ungvárról a bombamerényletről a felvidéki lapok hasábokra terjedő tudósításokban számoltak be. A cseh sajtó közleményei hemzsegtek a valótlanságoktól és a magyarokat gyalázó rágalmak özönétől.
Módomban van megküldeni a Nyírvidék számára az Ungvárott megjelenő Határszéli Újság két közleményét, amelyek rávilágítanak a tény állására. Az újság január 21-i száma a következőket írja.
"Úgy a helybeli, mint a vidéki magyar és szláv nyelvű lapok napokon át bőséges tudósításokat hoztak arról a bombarobbanásról, amely január 14-én este fél hét óra tájban az ungvári kormányzóságon történt.
A robbanás körülményeiről a találgatások egész özöne keletkezett  A sok hírlapi közleményből leszűrt valószínű tényállás a következő:
A kormányzóság ungparti palotájának második kapualjában (ott, ahol az autók szoktak ki- és bejárni, valamint a menzán étkező hivatalnokok közlekednek)
vasárnap este egy bomba felrobbant. A robbanás iszonyatos hangol adott, olyant, mint egy nagyobbfajta ágyúlövés.
Nagyobb kárt azonban nem okozott, csupán az épület hatvanhárom ablaktábláját törte össze a légnyomás és a falat egy helyen megrongálta.
A szakértői nyomozás megállapította, hogy a bomba szódavizes üvegből készült és pedig nitroglicerinnel. Az üveg olyan anyaggal volt bekenve, amely kirágja az üveget és abban a pillanatban, amikor a nitroglicerinhez levegő ér, a robbanás bekövetkezik.
A nyomozás azonnal megindult. A rendőrség a robbanás után letartóztatta Gáli József dr. kommunista pártvezért, valamint Fejér Hermant, a szaktanács titkárát.

A második bombarobbanás február 9-én volt Ungvárott, s erről a Határszéli Újság a következőket írja február 17-iki számában.
A merénylet, amelyet ravaszul készített fabombákkal hajlottak végre, február 9-én volt, amikor úgy a Papp Antal püspök palotájában lakó Castella francia tábornok lakásának ebédlőjében, mint a bololinai csendőrőrs laktanyájának konyhájában robbanás történt. Emberéletben sem itt , sem ott nem történt kár, csupán a kályha, illetve a konyhai tűzhely pusztult el, ahová az ekrazit patronokkal béleli darabokat behelyezték.
A rendőrség, mely a készülő merényletről már jó előre értesült, azonnal munkához fogott és Radváncon letartóztatta Hripák Pál 23 éves radváncí földművest, aki Neviczky őrnagy tisztiszolgája volt. Állítólag Hripákot Neviczky hívta fel a bombák elhelyezésére, akinek Kalmár Barna orvostanhallgató hozta az ekrazitot és a gyújtózsinórokat. Az esettel kapcsolatban letartóztatták Kalmár Marián ungvári pénzügyigazgatósági főszámvevőt és Neviczky Konstantin radvánci g. kath. lelkészt. A letarlóztatottak védői a vizsgálati fogságot elrendelő végzés ellen felfolyamodással éllek.
A vádtanács Neviezky Konstantint szabadlábra helyeztette, míg Kalmár Marián fogva maradt.
Az agg lelkésznek éppen akkor adták tudtára a vádtanács végzését, amikor ebédjét akarta elfogyasztani. A szenvedésektől megrokkant ember sírva hagyta el a börtönt, ebédjét ottmaradt társainak engedve át, gyalog, egyedül ment vissza paróchiájára, őt rajongásig szerető hívei közé."


Nincsenek megjegyzések: