2017. december 26., kedd

Tényleg megúszhatatlan



Jakupcsek Gabriella
Megúszhatatlan

Ahogy a gyerekeimnek elmesélem
Az ünnepek alatt a családom ajánlotta figyelmembe ezt a könyvet. Megvallom őszintén, előítéleteim vannak a „női” szerzőkkel szemben, az esetek többségében a lelkizés, pontosabban nyavalygás olyan magaslatait és mélységeit tárják elénk, mely a legtöbb férfiember, de még a hölgyek nagy része számára is fárasztóan érdektelen.
Jakupcsek azonban más. Olyan kérdéseket tesz fel, olyan dolgokról mondja el a véleményét, teljesen közérthető módon, melyekkel valamennyien szembetalálkozunk.
Íme, egy részlet ízelítőnek: „ A rendszerváltás utáni generáció sok erkölcsi kérdésben elengedte a gyerekei kezét azzal, hogy majdcsak felnőnek maguktól. Ez pedig veszélyeket hord magában, ezért javaslom, a gyerekvállalásnak és a gyereknevelésnek ne csak az anyagi oldalát nézzük. Az esetleges anyagi nehézségeknél sokkal nagyobb baj, ha a gyerek úgy nő fel, mint a gyom az árokparton.”
És egy másik:” Szerencsés arra is megtanítani a gyereket, hogy vigye a kapcsolatait. Hogy a nagymamát fel kell hívni mondjuk kétnaponta felnőtt korban is, hogy a testvéreidet látnod kell így vagy amúgy, minél többször, hogy jelentkezz rendszeresen a barátnőidnél, kérdezd meg tőlük, mi újság velük, vigyél nekik csokit a születésnapjukra. Rengeteg olyan szülőt és nagyszülőt ismerek, aki önzésből vagy érdektelenségből, ki tudja, de alig tart kapcsolatot a gyerekével, unokájával, és ez nagyon fájdalmas.”
Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, de különösen a gyakorló és jövendőbeli szülőknek. Mert az ilyesfajta szembenézés tényleg megúszhatatlan.

Nincsenek megjegyzések: