2017. december 30., szombat

Akinek a szeretője keres feleséget



Házasságszédelgő vasutas
1918., március 30
(A Nyírvidék tudósítójától.)
Nem minden pikantéria nélkül való esetet tárgyalt most a nyíregyházi törvény, szék, amely előtt házasságszédelgés miatt egy fiatal, jóképű vasutas állott vádlottként.
A múlt év végén megjelent Nyíradonyban egy jólöltözött, fiatal vasutas, aki mint ifjú Schiff Antal államvasúti fékező mutatkozott be és sorra járta a lányos házakat, azt adva elő, hogy nősülni akar és egy szerény, szép és jómódú lányt keres feleségül. A bőbeszédű fiatalember, akinek a kíséretében egy leány volt, elmondotta, hogy ő gazdag ember, negyven hold földje, tanyája van, amellett a vasúttól sok mindent kap részben olcsó pénzért, részben pedig ingyen, úgy, hogy igen jó parti, és bármely lány kitüntetésnek veheti, ha megkéri a kezét. A vasutas társaságában levő lány, akit Schiff a nővéreként mutatott be, mindenben megerősítette a bátyja állítását, sőt dicsérte bátyját, aki igen rendes, józan ember, nem iszik, nem kártyázik és ideális férj jelölt.
Nyíradonyban két háznál. Kertész Sándornénál és Terelik Györgynénél vizitelt le, a háztűznéző testvérpár, majd átmentek Nyírtassra, ahol Prámér Gusztávné eladólányát, és Major Magdolnát, egy erényes hajadont látogattak meg. Két-három napig tartózkodtak itt is. A lánynéző vasutasnak mindenben a kedvében jártak, a vendégágyba fektették, az asztalra a legjobb bort tették és mivel igen szerette a csőrögét, minden eladólány friss csőrögét sütött a legénynek. Nyírtass után Szabolcsveresmartra mentek át. ahol Margittay Ferencné eladó lányát nézték meg, és természetesen házasságot ígértek neki is, mint minden lánynak.
Háromnapi mulatozás után innen is tovább mentek, főképp azért, mert nagyon égett már a talpuk alatt a föld. Ugyanis, mikor egyik, vagy másik családnál bevégezték a háztűznézést. ügyességgel, ravaszsággal vagy ékszert, vagy valami drágább ruhafélét, sőt még pénzt is kicsaltak az örömanyától, aki természetesen boldogan sietett a vőmuram segítségére, annál inkább, meri az ékszert is, meg a ruhát is csak mintának vették el, hogy a menyasszonyunk aztán megvegyék az ékszer vagy a ruha párját.
A menyasszonyok azonban, csakúgy, mint Nyírtasson vagy Veresmarton hiába várták a vőlegényt, eltűnt az a párjával és a kicsalt holmival együtt A megcsalt menyasszonyok följelentést tettek aztán a vasutas ellen, akit sikerült is elcsípni a csendőröknek, a lány azonban, Hajdú Eszter, aki, mint kiderült, nem a testvére, hanem a szeretője volt, a vasutasnak megszökött.
Schiff Antal felett most Ítélkezett a nyíregyházi törvényszék és több rendbeli csalás bűntettében bűnösnek mondotta ki a vasutast, akit egy évi börtönre és száz korona pénzbüntetésre ítéltek.

Nincsenek megjegyzések: