2020. június 14., vasárnap

Ruszinszkóból kitoloncolt magyarok érkeztek Szabolcsba


(Megjelent, Szabolcsi hírlap,1934. április 6.)
Tömegesen utasítják ki Munkácsról és környékéről a magyar kisebbséghez tartozó családokat — Kitoloncolás előtt két hétre lezárnak minden magyart .
A cseh megszállott területen élő magyarságot hetek óta lázas izgalomban tatja a cseh hatóságoknak egy újabb orvtámadása az ott élő magyar kisebbség ellen. Az üldözések főfészke most Ruszinszkó, ahol tömegesen fogdossák össze és zárják be a magyarokat minden indokolás és minden bűncselekmény nélkül.
Munkács, Nagyszőllős és a környékbeli községek magyar családjait, minden előzetes értesítés nélkül fellicitálják a rendőrségre és indokolás nélkül átlag két heti elzárásra ítélik őket. A büntetés letelte után a szerencsétlen magyarokat, akik mindannyian cseh adófizető polgárok, irataiknak elkobzása után áttoloncolják a magyar határon.
Kedden reggel csak Munkácsról és környékéről egyszerre 25 magyart tettek át Vásárosnaménynál a magyar határon. A tömeges kitoloncolások okát senki sem tudja. Minden kitoloncolt magyar évek hosszú sora óta a Felvidéken él, ott teremtett magának egzisztenciát, ott fizeti az adóját, munkavállalási engedélyük van a cseh hatóságoktól s ezenkívül valamennyien a Felvidékről nősültek s egész családjuk azon a vidéken lakik. A kitoloncolt ruszinszkói magyarok szekereken, a szegényebbek pedig gyalog, legszűkösebb csomagjaikkal indultak Vásárosnaménynál az ország belseje felé. Legnagyobb részük alig juthatott el a legközelebbi városig, mert teljesen pénz nélkül állanak, sokan pedig utolsó párnáikat adták el, hogy az úton élelmezhessék gyermekeiket. Valóságos menekültkaraván próbál beljebb jutni az országba, de a teljes bizonytalanságnak néznek elébe.
A menekültek tanácstalanul állanak, mert keresethez jutni nem tudnak s nincs annyi pénzük sem, hogy lakást béreljenek. Van közöttük kertész, iparos, kereskedő és egyszerű földmíves is.
A kitoloncoltak Magyarországon a külügyminisztériumhoz fordultak, hogy diplomáciai úton kíséreljék meg kinyomozni kiutasításuk okát, A földönfutóvá tett magyarok elmondották, hogy Csehországban most valóságos razziát tartanak a cseh hatóságok a magyarok ellen és azokat, akiknek nincs cseh állampolgárságuk, de már több mint nyolc—tíz év óta a megszállott területen laknak és állandó foglalkozásuk is van, most áttették mind a határon.
Jellemző a csehek könyörtelen eljárására, hogy több kiutasított magyar feleségét és családját volt kénytelen otthon hagyni, mert azok már cseh állampolgárok.
A cseh impérium újabb galád eljárása a legkétségbeejtőbb helyzetbe sodorta a szerencsétlen magyarokat, akiktől a kitoloncolásuk alkalmával még az összes hivatalos okmányaikat is elkobozták s így igazolni sem tudják magukat.
A kiutasítottak mind saját üzlettel, kisebb vagyonnal, vagy vállalattal rendelkeztek Ruszinszkóban s éppen ezért érthetetlen kitoloncolásuk, ami még magyarázható volna, ha munkanélküliség, vagy egyéb címen vették volna őket ilyen brutális eljárás alá.
Értesülésünk szerint a magyar külügyminisztérium diplomáciai úton fog közbelépni a cseheknél és magyarázatot fog kérni a tömeges kiutasítások oka felől.

Nincsenek megjegyzések: