2020. szeptember 21., hétfő

Himnuszper tárgyalás az ungvári törvényszéken

 


(Megjelent: Ruszinszkói Magyar Hírlap, 1927. 01. 30.)

A bíróság a vádlottat felmentette

Még a múlt év elején történt, hogy Varga János, a magyar kisgazdapárt nagygejőci helyi elnöke, Nagygejőcön egy lakodalmas estén borközi hangulatban elénekelte a magyar himnuszt, melytől az államalkotók úgy félnek, mint az ördög a szenteltvíztől.
Egy nagygejőci csánki vitéz, ki a gyászmagyarok e fajtájának is bizonyára csak söpredéke lehetett, — sietett e világraszóló nagy eseményt befújni a csendőrségnek s ilyenformán megindult a hajsza Varga János ellen.
A törvényszéki tárgyalás jan. 27-én csütörtökön folyt le Ungváron. Varga János előadta, hogy a himnuszt nem tüntetési célzattal énekelte, s azzal nem kívánt a csehek ellen izgatni. Utána dr. Paulik János szólalt fel, ki a védőügyvéd szerepét temperamentumosan látta el.
A tanuk kihallgatása után, az enyhítő körülményeket tekintetbe véve, a bíróság felmentette Varga Jánost.
A bíróság magatartását s ítéletét megnyugvással vesszük tudomásul, mert abból azt szeretnők kiolvasni, hogy ez is egy lépés akar lenni az elvakult nemzeti gyűlölködés kiküszöbölésére.
A megnyugvás érzete azonban csupán a bírák megértő, konciliáns bíráskodásának de nem a himnuszperekkel kapcsolatban hozott csehszlovák Ítéletek kegyetlen szellemének szól.
Ezekkel szemben álláspontunk a régi és nem szűnünk meg világgá kiáltani azt,
hogy a világ előtti szégyen egy magát demokratikusnak nevező köztársaságban egy számbelileg és gazdaságilag fontos szerepet játszó, törvénytisztelő és művelt népet nemzeti imája éneklésétől a huszadik században üldözésekkel és terrorral eltiltani.
Biztosra vesszük, hogy ez a szégyenfolt égetni fogja alkotóinak lelkiismeretét, s ha nem is önként, de a külföld hovatovább mindinkább ránkterelődő figyelme eredményeként majd csak bele fognak törődni abba, hogy a magyar a lelkében zsongó, visszafojtott nemzeti imáját büntetlenül, hangos szóval is elénekelhesse. Büszkén, fájdalmasan, szárnyalón.

К. K.

Nincsenek megjegyzések: