2020. október 27., kedd

Csehek embertelen vérengzése Ungvárt

  (Megjelent: Friss Újság, 1919. 04.09.) 


Az olaszok felháborodásukban eltávoztak

Ungvári sajtóelőadónk jelenti Csapról, ahol ez idő szerint tartózkodik: A csehek afölötti bosszújukban, hogy Smuts tábornok a szovjet Magyarországgal állandó tárgyalást folytat, dühükben Ungvár városa ellen a leggyalázatosabb támadást intézték. A vörös katonák és csehek között véres harc keletkezett.

 A vöröskatonák részéről 90 halott, a csehek restéről pedig 180 halott a veszteség. A csehek szombati támadása óta rettegésben él Ungvár lakossága. Még ma délelőtt is behallatszott a városba az ágyúdörgés és a gépfegyverkattogás. A szombati kudarc miatt a csehek a város lakosságán töltik ki bosszújukat. Ártatlan gyermekeket és asszonyokat is legyilkoltak, belőttek a házak ablakain és az utcán járókelőket sem kímélték. Az áldozatok számát eddig pontosan nem lehetett megállapítani. A lakosság elkeseredésének következménye, hogy Mihalko zsupáni titkárt egy polgárember az utcán lelőtte. Nyomban meghalt. Revolverlövéssel súlyosan megsebesítették Báleso rendőrkapitányt is. A csehek erre még bőszültebben támadták a lakosságra.

A véres események láttára Cinci olasz ezredes és tisztikara megbotránkozásának adott kifejezést és részvétét fejezte ki Ungvár városának. Az ezredes felháborodva jelentette ki, hogy tisztjeivel együtt elhagyja a várost, mert a történtek után nem akar többé Ungváron maradni. Ma reggel el is utazták Ungvárról. A cseh katonák újabb harmincnégy emberi fogtak el, akiket túszokul visznek magukkal. Letartóztatták a katolikus plébánost és a harangozót is. Semleges zóna megállapítására parlamenter jött tárgyalni, azonban a vérengzés után alig lehet a magyar csapatok támadó kedvét lecsillapítani. A szombati támadásnál kétszáznál több cseh esett el és több százan megsebesültek. A város lakói közül eddig hat áldozatot találták és ötvennél több súlyosan sebesültet.

Fotó: ungvári képeslap (1915)

Forrás: Hungaricana

 

Nincsenek megjegyzések: