2020. október 29., csütörtök

Hogy menekült meg Nyírbátor a vörösöktől?

 (Megjelent: Egyetértés, 1919.május 6.)


A község vezetősége feketelistán 

 
Saját tudósítónktól:
Tóth János református lelkész Nyírbátorból tegnap Debreczenbe érkezett, látogatást tett az Egyetértés szerkesztőségében, hogy elmondja Nyírbátor szerencsés megmenekülésének történetét a vörösektől.
A bolseviki-vezetőség húsvét első napján már a legnagyobb terrorral akart föllépni. A község tizenhét tekintélyes emberét — köztük nyolc módos gazdát — feketelistára vették s le akarták tartóztatni. Úgy volt, hogy másnap már ki is végezik őket — csak a hóhérra vártak, — vagy a legjobb esetben elhurcolják, amikor váratlanul megjelentek Nyírbátorban a székely katonák. A székelyek aztán megtisztították Nyírbátort a bolsevikiektől és vörösgárdistáktól.
Így a román csapatok április 24-én, déli fél 12 órakor akadálytalanul bevonultak Nyírbátorba. A községet francia nyelvű beszédben Kiss Jácint minorita-rendi tanár adta át küldöttség élén. A román csapatok parancsnoka, egy lovassági tábornok, hangsúlyozta, hogy a románok csak a bolsevisták ellen küzdenek és nem a magyarok ellen és a közbiztonsági állapotokat akarják helyreállítani. Nyírbátor így mindenféle pusztítástól megszabadult, a községben teljes a rend és a nyugalom.
Nyírbátorból a román csapatok Nagykálló felé indultak. Itt a vörösök felvették velük a harcot. A tüzérségi párbaj estétől reggelig tartott Nagykálló felett. Itt több házban kárt tettek a lecsapódó lövedékek. A többek között a nagykállói tébolyda tetejét is levitte egy gránát és a falát megrongálta.
A vörösök természetesen itt sem tudták magukat sokáig tartani és visszavonultak.

Fotó: Az egykori minorita templom Nyírbátorban. 

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések: