2021. február 26., péntek

B munkácsi honvédő harcok nyíregyházi hősi halottja

 (Megjelent: Nyírvidék, 1939. január 12.)


 

Munkács védelmében elesett komáromi Szarka István jogszigorló, hadapród-tűzmester, a Hangya Központ tisztviselője.
Abban a mélységes gyászban, amely a munkácsi küzdelemben életüket vesztett hős honvédek halála alkalmával fogta el a szíveket az ország minden részében, nekünk, nyíregyháziaknak közelebbről is részünk van. Egy fiatal magyar élet tört meg a véres hajnalon, egy élet, amelynek gyökérszálai itt erősödtek ennek a szűkebb hazának, nyírségi földünknek áldott talajában. Az elesettek és a munkácsi nagy temetésen elhantoltak között van komáromi Szarka István jogszigorló, hadapród-tűzmester, a Hangya Központ tisztviselője is. Együtt érez minden nyíregyházi, minden szabolcsi szív az édesanyának mérhetetlen fájdalmával és összedobbanó szívvel kérjük az Egek Urát, áldja meg a hős magyar ifjú megsebzett családjának lelkét a mártírhalál, a hősi önfeláldozás tudatának fenségesen felemelő érzésével és azzal a bizonyossággal, hogy a kedves fiú halála példaadó erővel hat a magyarságra, emeli nemzeti önérzetét és az elvesztett drága gyermek hulló véréből a magyar feltámadás hajnala piroslik elő a sokat szenvedett magyarság egén.
A gyászoló család a hősi halált halt fiatal tüzérhadapród elhunytáról és a nemzet halottjaként való eltemettetéséről a következő gyászjelentést adta ki:
özv. komáromi Szarka Gézáné sz. felsőkubinyi és nagyolaszi Kubinyi | Erzsébet, mint anyja, és fia, László, mint fivére, úgy a maguk, mint az alantírt rokonság nevében is fájdalomtól megtört szívvel tudatják, hogy forrón szeretet kedves fia, illetve testvére, komáromi Szarka István jogszigorló, hadapródtűzmester, a Hangya Központ tisztviselője, ez év január hó 6-án, Munkács városának védelmében, életének 24-ik évében hősi halált halt és mint a .nemzet halottja, e hó 8-án Munkácson temettetett el.
Drága halottunk, aki kiváló szellemi és lelki tulajdonainál fogva nagyra hivatott fia volt nemzetének, a galád cseh orvtámadás elhárítása közben hazájáért életét áldozta fel.
Nyíregyháza, 1939 január 9.
Emlékét kegyelettel őrizzük meg!
Kubinyi Zoltán nagybátyja és családja. Dr. Kubinyi András nagybátyja és családja, Dr. Stessel Szilárdné sz. Kubinyi Lili nagynénje és családja, Drávetzky Józsofné sz. Kubinyi Gabriella nagynénje és családja, Szarka Gyula nagybátyja és családja.

 

A képen: A hősök temetése Munkácson.

Forrás: Pesti Napló

Nincsenek megjegyzések: