2021. június 15., kedd

Egy gróf megjósolta Szamuelly végzetét

 (Megjelent: Egyetértés, 1919.08.22.)



Hiteles tudósítás Szamuelly elfogatásáról és öngyilkosságáról.
— Az „Egyetértés“ tudósítójától. —

A Deutsche Tagespost írja Sza­muelly Tibor életéből a következő érdekes epizódot. Négy héttel ez­előtt Szamuelly Tibor Kecske­méten tartott vésztör­vényszéket hóhéraival. Többek között egy grófot hoz­tak elébe, kit ellenforradalmi moz­galmakban való részvétellel gya­núsítottak. Szamuelly azt kérdezte tőle, hogy milyen a politikai né­zete :
— Én konzervatív vagyok! —válaszolta a gróf.
Szamuelly erre röviden azt felelte:
— Tudja, hogy egy negyedóra múlva maga nem lesz az élők sorában?
A gróf vállat vont és csak annyit mondott:
—- Az ellen én nem tudok sem­mit sem tenni, de a maga órája is hama­rosan ütni fog!
Szamuellyt nagyon meglepte a gróf beszéde és annyit mondott:
— Látja, az tetszik nekem, amit maga mond.
Meg is hagyta a gróf életét, de azért lezáratta. Azóta persze már elhagyta a fogságot, de tényleg eljött Szamuellynek az órája.
A bécsi lapok a legapróbb részletességgel beszámolnak Szamuelly utolsó óráiról. Budapest elfoglalása előtti pénteken Kun Béla, Vágó Béla, dr. LandlerJenő és Szamuelly Tibor együtt hagyták el Budapestet. Egy sza­lonkocsiban ültek valamennyien. Útközben Szamuelly kiszállt és egyedül utaztak tovább. Savanyúkútnál akarta a határt átlépni.
Savanyúkútra éjjel 11 órakor érkezett Szamuelly, ott megismer­kedett egy ukrániai menekülttel, ki Bécsújhelyen lakik. Ennek Sza­muelly ötszáz koronát ígért, hogyha átjuttatja a ha­táron.
Hajnalban fél öt órakor átlépték mindketten a határt Lichtenwörth mellett, Az ottani osztrák csen­dőrőrs két próbacsendőre: Salladek József és Schwartz Wennel éppen arra voltak járőrúton és feltartóztatták a két tovasiető ala­kot és a csendőrőrszobába kísér­ték mindkettőjüket.
Szamuelly Tibor egy Franz Krauser névre szóló útlevéllel igazolta magát. Miközben a csendőrök Szamuelly útitársát megmotozták, Szamuelly felső kabátja zsebéből elővette a zsebkendőjét. A csendőrök nem vették észre, hogy a zsebkendőben egy kis finomművű revolver van becsavarva. A következő pillanatban elsütötte Szamuelly a revolvert és a golyó egyenesen a szívébe fúródott.
Rögtön összeesett. A csendőrök Lichtenwörth községből előhívták dr. Schneider nevű községi orvost és miután kötést tett a sérülésre, elrendelte, hogy Szamuellyt szál­lítsák a nem messze fekvő hadi­kórházba. Mikor felértek vele, Szamuelly már halott volt. Útközben meghalt. Hulláját a 30. számú pavilonban helyezték el, amely egyúttal a kórház hullaháza is. A hullánál 38 ezer koronát találtak ezer és tízezer koronásokban, azon ­kívül 107 korona aprópénzt, há­rom darab amerikai ötdollárost,13 angol bankjegyet és 360 darab svájci aranyat. A pénzt a bécsúj­helyi pénzügyigazgatóságnak szol­gáltatták be.


Nincsenek megjegyzések: