2021. október 16., szombat

A felvidéki magyarok és tótok tüntetése a visszacsatolásért

 


(Megjelent: Világ, 1921.10.05.)
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A magyar— cseh-szlovák határ megállapítására kiküldött bizottság szeptember 28-tól október 2-ig megszemlélte az Ipoly torkolatátóI egészen a román határig terjedő határrészt, hogy a hatálvonal általános hatását megítélhesse és hogy meggyőződjék arról, vajon alaposak-e a határ megváltoztatására irányuló magyar követelések. Ebből a célból két albizottság alakult. Az egyik Carrey angol ezredes, a bizottság elnökéből és Ando japán őrnagyból, továbbá két magyar és két cseh tagból állott, a másiknak tagjai Uffler francia és Pelicelli olasz ezredes, valamint szintén két magyar és két cseh voltak.
Az első albizottság bejárta Szob, Ipolyság, Balassagyarmat, Salgótarján, Losonc, Rimaszombat, Bánréve, Ózd, Putnok, Tornallya és Pelsőc vidékét; a második itt csatlakozván, Rozsnyó, Kassa, Eperjes, Sátoraljaújhely, Ungvár, Munkács és Beregszász környékét tekintette meg. Mindkét albizottság útja a magyarság lélekemelő tüntetése volt amellett a kívánság mellett, hogy elszakított testvéreinket csatolják az anyaországhoz. Tornallyán a bizottság magyar tagjainak gépkocsiját virágokkal árasztották el és levett kalappal énekelte a tömeg a nemzet imáját, a Himnuszt. A cseh hatóságok mindent elkövettek, hogy a bizottság érkezését eltitkolják és mégis Pelsőcön tizenkét községnek kiküldöttjei jelentek meg kora reggel a bizottság előtt egy egész éjjeli gyalogolás után, hogy a bizottságot még ott találják. Szívfacsaróan nyilatkozott meg a magyar polgárság lelkesedése Losoncon, meghatóan Rimaszombaton.
A második albizottság területén szintén minden képzeletet felülmúló módon nyilatkozott meg teljesen spontán az egész magyarság lelkesedése a magyar kiküldöttek mellett. Különösen Kassán, azután Ungváron, Munkácson és Beregszászon virágesővel borították el a magyarok autóját és sírva kérték, hogy ne hagyják elveszni őket.

 

A képen: A kassai Fő utca a Szent-Erzsébet főszékesegyházzal, 1916-ban.

Forrás: Fortepan.

Nincsenek megjegyzések: