2021. december 23., csütörtök

A beregszászi Fedák-szőlő ügyében a kúria ítéletet hozott

 


(Megjelent: Kárpáti Híradó, 1943.01.15.)

Megsemmisítették a törvényszék és a tábla ítéletét

Dr. F e d á k István budapesti magántisztviselő és K a u s e r Ist­vánné, született dr. Fedák Ágota, Fedák Sárinak, az ismert színésznő­nek unokatestvérei, pert indítottak Eisdörfer Edéné ellen. Kerese­tükben visszapörlik Eisdörfernétől azt a beregszászi szőlőt, amelyet dr. Fedák Istvánné, Fedák Sári azóta elhunyt édesanyja még 1921-ben adott el. A kereset szerint a birtok eladására az kényszerítette őket, hogy a csehek óriási adóval sújtották az ingatlant és attól lehe­tett tartani, hogy a hatalmas adó­tartozás fölemészti az ingatlan ér­tékét. Dr. Fedák Istvánná tehát szorultságában vált meg a birtoktól és a vételárból az átutalási nehézségek miatt teljesen jelentéktelen összeget kapott kézhez.
A beregszászi törvényszék, majd a debreceni tábla elutasította a ke­resetet. Felülvizsgálati panasz foly­tán került az ügy a kúriához. A kúria megváltoztatta a tábla ítéletét, megsemmisítette az adásvételi szerződést és kötelezte az alperest annak eltűrésére, hogy a telekkönyvből az ő tulajdonjogát töröljék.
Az ítélet indokolása kimondja, hogy a megszállás idején kötött ingatlanügyleteket azon a címen is meg lehet támadni, hogy a fél az ügyletet súlyos anyagi vagy más károsodással fenyegető hatósági in­tézkedés kényszerének hatása alatt kötötte meg.

Nincsenek megjegyzések: