2021. december 19., vasárnap

Az orosz offenzíva első magyar áldozata

  


(Megjelent:Nyírvidék, 1920.08.25.)


Bolseviki kozákok agyonlőtték Kovács Tibor főhadnagyot


Budapest, aug. 24. Saját tudósítónktól.
Gróf Csekonicstól, varsói követünktől szűkszavú távirat érkezett a külügyminisztériumba, amely tudatja, hogy Kovács Tibor főhadnagyot, a proskurovi hadifogoly fogadó állomás parancsnokát július 6-án hajnalban Czarny Ostrov vasúti állomáson bolseviki kozákok fejbelőtték. Csekonics gróf hozzáfűzte még, hogy a közelebbi adatok beszerzése folyamatban van, s a tárgyi iratokat fel fogja terjeszteni. Ezeket az adatokat most külön futár hozta Varsóból Budapestre. Kitűnik, hogy a hős magyar főhadnagy halálát tisztiszolgájának árulása okozta. Mikor Varsó kiürítését elrendelték, a proskurovi hadifogoly fogadó állomás is indulni készült. Az utolsó vonat július 5-én este 7 órakor indult Proskurovból, erről azonban Kovács Tibor lemaradt, mert tisztiszolgája, Rózsa István, szándékosan későn vitte ki poggyászát az állomásra. Az állomásfőnök azonban egy különvonatot bocsátott a magyar tiszt rendelkezésére. Ez a vonat július 5-ike és 6-ika közötti éjjel indult el.
Több lengyel és ukrán katona ült fel rá, s ezen jött Kovács Tibor titkárnője, Schenk Szabina is. Hajnali három órakor Czarny Ostrov állomás közelében kisiklott a vonat. Három kocsi összetört. Ugyanakkor a vonatot bolseviki kozákok támadták meg, akiket a lengyel katonák puskatűzzel fogadtak. Az egyenlőtlen harc a lengyel és orosz katonák elnémításával végződött. A kozákok közrefogták Kovács Tibort és kivégezték. Schenk Szabinát is agyon akarták lőni, de megkegyelmeztek neki és ötnapi fogság után szabadon engedték.
E jelentés alapján a magyar külügyminiszter táviratban kereste meg Nansent, a nemzetközi vöröskeresztegylet moszkvai megbízottját és az ő útján elégtételt kér az orosz szovjetkormánytól. Eddig válasz nem érkezett.

 

Nincsenek megjegyzések: