2021. december 8., szerda

Tisza sürgönye Őfelsége katonai irodájához

 


(Megjelent: Pesti Hírlap, 1925.12.13.)

1914. augusztus 16.
A következő sürgönyt küldtem a balkáni haderők főparancsnokságának: „Mint hivatalos forrásból értesülök, a második hadsereg körzetében rendszabályokat akarnak foganatosítani, hogy a szerb falukból túszokat emeljenek ki és arra az esetre, ha a lakosság a katonaság ellen valamit elkövetne, ezeket a túszokat agyonlövetnék és a falut elpusztítanák.
Vitéz hadseregünk jó hírneve érdekében és ama nagy katonai érdekekre való tekintettel, mely igazságos bánásmódot követel a lakossággal szemben a saját országában, kérem szigorú utasításokat adni, hogy ilyen barbár rendszabályokat ne alkalmazzanak. A bűnösöket büntessék meg a legnagyobb szigorral, de ne táplálják a gyűlöletet a hadsereg és a monarchia ellen egy egész nemzetiségben azáltal, hogy ártatlanokkal ily kegyetlenül bánnak. Teljes bizalommal Excellenciád magas belátására, várom megnyugtató válaszát.
Kérem Excellenciádat, hogy erről jelentést tegyen őfelségének és legalázatosabb kérésem előterjesztését, hogy őfelsége ezeket a meggondolatlan erőszakoskodásokat legkegyelmesebben tiltsa el, mert ezek elhomályosítják had-seregünk fényét, megkárosítanak fontos katonai és politikai érdekeket és megingatják a hú alattvalóknak bizalmát az uralkodó atyai gondoskodása iránt.” 

 
Tisza.

Nincsenek megjegyzések: