2022. január 27., csütörtök

Ellenzi az ántánt a csehek és románok túlzásait

 


(Megjelent: Nyírvidék, 1919.03.09.)


Ungvárról jelentik: Beszkid Antal volt magyar képviselő fölajánlotta szolgálatait Massaryknak. A prágai cseh kormány ezért gazdagon megjutalmazta. Beszkid Antal ma Párisban van, ahol a területi kérdések megvitatására kiküldött bizottságban előadta ruszinok régi kívánságát, hogy a csehszlovák államhoz kívánnak csatlakozni.
Az Ungváron időző amerikai bizottság Párisból utasítást nyert, hogy Beszkid Antal állításainak valóságáról meggyőződjék. Megállapították, hogy a tótok nem akarnak cseh-uralom alatt maradni, a ruszinok pedig kijelentették, hogy boldogulásukat a magyar kormány által biztosított autonómia keretében kívánják föltalálni.
Debrecenből telefonálják: Brussan ezredes, Franches D' Esperay tábornok vezérkari főnöke a következőket jelentette ki:
— Úgy látom, a románok félrevezettek bennünket. Mi fölhatalmaztuk a románokat a részben románlakta területek megszállására, de — amint utóbb kiderült — olyan városokat is megszálltak, ahol elenyésző számmal laknak románok. Így Zilah túlnyomó többsége magyar. A románok Debrecenről is azt állították, hogy román és most látjuk, hogy Debrecen színtiszta magyar város.
Párisból jelentik: A békekonferencián egyrészt a csehek mértéktelen követelései, másrészt, hogy túllépték hatáskörüket, végül, hogy Csehországban a legnagyobb bizonytalanság uralkodik, annak fölismerésére vezették a békekonferencia tagjait, hogy a cseheknek a magyar területekre támasztott igényeit újabb, gondos vizsgálat tárgyává kell tenni. Valószínű, hogy Pozsonyt sem kapjuk meg, ellenben lehetséges, hogy nemzetközi kikötővárossá teszik.

 

A képen: A pozsonyi Duna-part 1919-ben.

Forrás: Fortepan.

Nincsenek megjegyzések: