2022. február 21., hétfő

Az ungvári baziliták nyomdájának süketnéma igazgatóját letartóztatták

 



(Megjelent: Nyírvidék, 1926.08.17.)


Lengyelország-ellenes ukrán röpirat egy ungvári nyomdában. Állítólag a kassai lengyel konzulátus kérte a nyomozás megindítását.


Ungvári tudósítónktól. Az ungvári rendőrigazgatóság rejtélyes ügyben folytat nyomozást, amelynek szálai a Bazilita Rend ungvári nyomdájához vezetnek.
A rend ungvári internátusának főnöke ugyanis egy évvel ezelőtt az internátus háromemeletes palotájának pincéjébe nyomdát rendeztetett be. A nyomdaalapítás a nyomdászok körében érthető elégedetlenséget keltett, a nagyközönség viszont érdeklődéssel várta, hogy az új nyomdát a rend vezetősége milyen célokra fogja felhasználni.
A rend a pápa által elrendelt reform keresztülvitelére az utóbbi időben ukrán barátokat hozott Ruszinszkóba, akiknek itteni működését sokan az őslakosság köréből nem fogadták a legnagyobb rokonszenvvel. A nyomda élére is egy ukrán ember került, s így érthető, hogy a nyomdaalapítás mögött is politikai törekvéseket sejtett a közvélemény. Ezt a föltevést megerősítették a választások idejében a nyomdából kikerült röpiratok, amelyek a magyar és ruszin ellenzéki pártok ellen irányultak.
A megindult rendőrségi nyomozás eddigi lefolyásáról a következőkben számolunk be:
Mit mond a rendőrigazgató helyettese?
Első utunk a rendőrségre vezetett, ahol a szabadságon levő rendőrigazgató helyettesétől kértünk a titokzatos ügyben felvilágosítást. A rendőrség azonban még bizalmasan kezeli az ügyet, s mindössze a következő fölvilágosítást kaphattuk:
— A vizsgálat folyamatban van, s addig, míg az összes vizsgálati adatokat be nem szereztük, nem tudunk az ügyről nyilatkozni.
A nyomda süketnéma igazgatóját a rendőrség letartóztatta, azonban több letartóztatás nem történt.
— És miért történt Dozorczy igazgató letartóztatása? — kérdeztük.
— Erre még nem felelhetek.
— Talán köztársaságellenes magatartása miatt? — érdeklődtünk tovább.
— Nem tanúsított a köztársasággal szemben lojális magatartást... Egyébként csak a további vizsgálat folyamán fogjuk majd szerepét tisztázni.  
Ezután a bazilita rendház főnökét, Kotovics pátert kerestük fel.
Mikor a baziliták nyomdájában történtekről tettünk említést a házfőnök előtt, idegesen emelte fel a fejét. Úgy látszik, kellemetlenül érintette a kérdés, de azért nagyon előzékenyen válaszolt :
— Mi nem politizálunk, az egyházon kívül semmi se érdekel bennünket. Az az impresszióm, hogy valamelyik személyes ellenfele jelenthette fel Dozorczyt.
Dozorczy süketnéma ember, gondolatait mindig csak írásban fejezte ki, s most, hogy a nyomda új betűket kapott, a betűkből különféle mondatokat állított össze. Állítólag a betűkből összeállított szedés között ilyen kombinációk is voltak: „Le Lengyelországgal! — Éljen Ukrajna!"
Ki az a Dozorczy és miért tartóztatták le?
Dozorczy Vladimír öt évvel ezelőtt került Ukrajnából Ungvárra. Süketnéma, de intelligens ember, sokat járt külföldön, s az ukránon kívül perfektül ír németül és oroszul.
Néhány héttel ezelőtt azonban a nyomda egyik raktárhelyiségében egy ukrán nyelvű röpiratnak az ólomszedésére akadt rá valaki. A röpirat a Lengyelország ellen irányuló propaganda szolgálatában áll és a „nagy ukrán forradalmi tanács" aláírása szerepel rajta.
A röpiratban többek között ilyen jelmondatok szerepelnek: — Éljen a terror! Éljen az ukrán forradalmi szervezet!
Ennek a röpiratnak a szedését foglalta le a rendőrség és amiatt tartóztatták le Dozorczyt.

A képen: Az ungvári Bazilita Rendház 1926-ban. Ma az egyetem egyik épülete.

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum.

 

Nincsenek megjegyzések: