2020. október 30., péntek

Kun Béla szobalányának szenzációs vallomása

  (Megjelent: Egyetértés, 1919.október 1.)

Titokzatos láda tele pénzzel. — A nagy „pakkolás“ napja.

Budapestről jelentik: Az elmúlt napokban letartóztatta a budapesti rendőrség Kun Béla szobalányát, aki nagy mennyiségű értéktárgyakat, melyet Kun Béla menekülése előtt rábízott, elrejtett. A nyomozás folyama alatt megállapította a rendőrség, hogy az eldugott értéktárgyaknak egy része Péterffy Istvánnál, az Eötvös- utca 7. sz. ház házgondnokánál vannak elrejtve. Péterffyék még Kolozsvárról ismeretségben voltak Kun Bélával. Péterffyné a rendőrség előtt elmondotta, hogy július 31-én Kun Béla megjelent nála a feleségével és megkérte, hogy nála elrejthessenek néhány koffert.
Kun Béla elutazása után megjelent Péterffyéknél Kun Béla szobalánya és magával hozott három hatalmas csomagot, melyet ott is hagyott. A fővárosi rendőrség megvizsgálta a csomagokat és azokban Kun Béláék fehérneműit találta. De
számtalan fehérnemű volt a csomagban idegen monogrammal ellátva.
Természetesen kihallgatta a rendőrség a szobaleányt is. Szeles Mariskának hívják. Hajdú megyéből való leány. Elmondotta, hogy két hónapig állott Kun Béla szolgálatában. Úgy adta elő a dolgot, hogy még július 31-én meghagyta neki Kun Béla, hogy a szovjetházból az ott elkészített három csomagot vigye Péterffyék lakására. Ő, hogy a csomagokat elszállíthassa, a vörös őrség parancsnokától, Siedler Ernőtől kért embereket.
Szeles Mariska, a szobaleány elmondotta még, hogy július 31-én délután ő együtt volt Kun Bélával Péterffyéknél. Odajött később egy Pór nevű kommunista vezető. Ennek megparancsolta Kun Béla, hogy azoknak a terroristáknak, kik az ő személyes védelmére szolgáltak, osszon ki fejenként néhány ezer korona kékpénzt.
A terroristák megkapták a pénzt. Ezután elhatározták, hogy négy terrorista fogja elkísérni Kun Bélát Királyhidáig. Kun Béla aztán meghagyta Pórnak, hogy számára is hozzon nagyobb összeget.
Elmondotta még a leány, hogy mikor Kun Béla pakkjaiért a szovjetházba ment, véletlenül benyitott egy szobába, hol a szovjetház kommandánsát, egy Sörös nevű embert és Kun Béla titkárnőjét, Tímár Szerénát találta. Ezek egy nagy láda körül foglalatoskodtak, mely tele volt fehér és kékpénzzel.
Sörös, mikor megpillantotta a szobalányt, zavarba jött, de aztán felkapott egy csomag fehérpénzt és e szavakkal adta át neki:
--  Hallgasson! Ez a magáé. Később megkérdezte, hogy miért jött. A leány azt válaszolta : „Kun Béla csomagjait akarom elvitetni.”
— Rögtön kap kocsit! -- mondta Sörös.
A leány később megszámolta a csomag fehérpénzt, 20,000 korona volt, 1-es szériájú, 200 és 25 koronás bankjegyekben.
A szobalány úgy tudja, hogy a pénzesládába még egy csomó arany- és ezüstneműt pakkoltak és Szamuely parancsára elszállították a szovjetházból, de hogy hova, azt nem tudja. Bevallotta, hogy augusztus elsején ő maga is vitt Kun Béla feleségének a nővéréhez, Gál Margithoz, ki a Ritzben lakott, egy nehéz koffert, mely telve volt arany- és ezüst- neművel. A hotelszobában ott voltak Kun Béláné testvére, Gál Arthur, ennek nővére és egy Soma nevű ember. Ezeknek adta át a koffert. A szobalány elmondotta még, hogy hónapokkal ezelőtt el akarta hagyni helyét, de Kun Béla halállal fenyegette. Nyilván azért nem akarta elereszteni, nehogy a szovjetház titkait elbeszélje.

Fotó: Csoportkép a Tanácsköztársaság katonáiról.

Forrás: Fortepan

Nincsenek megjegyzések: