2021. április 28., szerda

Regénybeillő megpróbáltatások után hazatért a 16 évvel ezelőtt orosz fogságba jutott

  (Megjelent: Új Közlöny, 1931.01.23.)



A teljesen összetört embert, akit mar régen halottnаk hittek, nem ismerték meg a hozzátartozói
Tudósítónk jelenti: A nagybereznai járásban levő Roztok községnek nagy szenzációja van. Tizenhat évi távollét után hazatért Oroszországból Pohanics Péter volt hadifogoly, aki a hosszú évek során rémregénybe illő megpróbáltatásokon ment keresztül.
Amikor a világháború kitört, Pohanics Péter közkatona a 66. gyalogezreddel az orosz frontra került. Fogságba jutása után Irkutzkba jutott, onnan Taskentbe vitték, majd Vladivostokba sodorta a sorsa. Pohanics többször megkísérelte, hogy levél útján érintkezésbe lépjen hozzátartozóival, azonban a levelek elkallódtak s így az itthoniak meg voltak győződve arról, hogy már régen örök álmát alussza valamelyik jeltelen sírban.
Pohanics a forradalom kitörése után megtakarított pénzecskéjével hazafelé vette útját, azonban vöröskatonák kezébe került, akik mindenétől megfosztották. Volt minden, a legnehezebb munkát végezte, azonban állítása szerint olyan rossz viszonyok uralkodnak a szovjetparadicsomban, hogy sokáig nem volt alkalma a hazautazáshoz szükséges összeget megszerezni. Az utóbbi időben Moszkva mellett egy gazdaságba került, ahol annyit megtakarított, amennyi elég volt a vasúti jegyre és hosszas hányatás után végre hazajutott.
Hozzátartozói alig ismerték meg a teljesen összetört embert, akit a szörnyű világégés 16 évre megfosztott a családi tűzhely melegétől.

A képen: A nagybereznai vasútállomás egy régi fotón.

 

Nincsenek megjegyzések: